Türkiye'de umut dünyada korku rekoru

00:001/07/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'de umut dünyada korku rekoru
Türkiye'de umut dünyada korku rekoru

Vakıflar Bankası Baş Ekonomisti Serkan Özcan, 'Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar olarak Türkiye ekonomisi için ne kadar umutlu ve mutluysak, global piyasalar için de o derece umutsuzuz. Türkiye ekonomisinde yıl sonunda yüzde 6'lık bir büyüme bekliyoruz' dedi. Özcan, Türkiye'nin mali politikalar açısından da olumlu seyir çizdiğini söyledi

Vakıflar Bankası Baş Ekonomisti Serkan Özcan, Konya Sanayi Odası'nda meclis üyelerine yönelik düzenlenen konferansa katılmak üzere bulunduğu Konya'da, ABD'de finansal sektörde başlayan küresel krizin etkilerinin Türkiye'de 2009 yılında çok ciddi bir şekilde hissedildiğini ve önemli bir daralma yaşandığını belirtti. Özcan, bölgedeki tüm ülkelerde çok ciddi daralmalar yaşandığını, ancak dönüp bakıldığında 2010 yılında bölgesinin en güçlü ekonomisini yine Türkiye'de gördüklerini söyledi.

GELECEĞİN YILDIZIYIZ

Özcan, gelişmekte olan ülkelerde büyüme ve kriz sonrası büyüme performansı ile gelişmiş ülkelerin karşılaştırıldığında Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler grubunun çok daha güçlü görüldüğünü ifade etti. Özcan, 'Önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki rolü, önemi, istikrara ve büyümeye katkısı giderek artacak. Bu durum dünya ekonomisinin dengelenmesi açısından çok olumlu sonuçlar doğuracak. Geleceğin parlayan yıldız ülkeleri arasında Türkiye'nin de bulunması umut verici' diye konuştu.

ENFLASYON YILSONUNDA 7,5

Yıl sonu enflasyonunun yüzde 7,5 ile 8 arasında oluşacağını, bu nedenle Merkez Bankası'nın para politikası açısından şu anda son derece olumlu işler yaptığını bildiren Özcan, 2003 yılı sonrası Türk ekonomisinin başarısında en önemli unsurların bankacılık sektörü ile para ve mali politikalardaki istikrarla birlikte siyasi istikrarın olduğunu söyledi.


Mali politika çok olumlu

Vakıfbank Ekonomik Araştırmalar olarak Türkiye ekonomisinde yıl sonunda yüzde 6'lık bir büyüme tahmin ettiklerine dikkati çeken Serkan Özcan, şunları kaydetti: 'Türkiye yüzde 50'nin altındaki Kamu Borç Stoku'nun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranı göz önüne alındığında mali politikalar açısından da son derece olumlu bir seyir çizmekte. Avrupa'nın büyük ekonomilerinde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların önünde ülke risklerinin önemli olduğunu görüyoruz ve bu uzun bir süre adaptasyon süreci alacaktır. Avrupa Birliğinde (AB) ve hatta ABD'deki kamu maliyesi problemleri kısa vadede çözümü çok kolay olmayan problemler. Bu nedenle Türkiye ekonomisi için çok önemli bir risk görmemekle birlikte, halen devam etmekte olan finansal krizin etkilerinin ülkemizde maalesef bir miktar olumsuz etki yapabileceğini öngörüyoruz. Türkiye kendi temelleriyle, kendi gücüyle ve politika yönetimindeki başarılı duruşuyla bölgenin parlayan yıldızı olmaya devam edecek.'