Uzun süredir düşük kurdan dert yanan ihracatçılar nihayet bugün sıkıntılarını para otoritesi Merkez Bankası ile yüz yüze görüşecek. Görüşme esnasında ihracatçıların değerli TL konusuna yoğunlaşması beklenirken, önceki düzenlemelerde başarılı bulunmayan MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ise nasıl bir çözüm sunacağı merakla bekleniyor
İhracatçılar ile Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün Dış Ticaret Merkezi'nde biraraya gelecek. Buluşma öncesi kurdan en fazla dertli olan ihracatçılar ile Merkez Bankası çözümü bu kez yüz yüze arayacak. Buluşma öncesi açıklamalarda bulunan Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey, Merkez Bankası tarafından enflasyonu karşı son 9 yıldır yüksek faiz ve bastırılmış kur politikalarının uygulandığını belirterek, 'Çok başarılı olan bu politika, enflasyonu tek haneye indirmiş ve gelişmiş dünya ekonomileri seviyelerine çok yaklaştırmıştır. Bu ilaç hastalığa iyi gelmiş, ama başka organlara da zarar vermeye başlamıştır' dedi.
Bozbey, yaptığı açıklamada, Merkez Bankası (MB) ve kur politikaları ile ilgili ihracatçı sektörlerinin bazı sıkıntılarını bulunduğunu, bu durumun sadece ihracatçıları değil tüm ülke ekonomisini etkilediğini söyledi. Bozbey, sıkıntılarını dile getirmek amacıyla birlik başkanları olarak MB Başkanı Durmuş Yılmaz ile bugün İstanbul'daki Dış Ticaret Merkezi'nde biraraya geleceklerini ifade etti.
Bozbey, şöyle konuştu: 'İşsizlik artmış, fabrikalar kapanmış, yenileme ve araştırma fırsatı karsızlıktan imkansız hale gelmiştir. 80 yıldır gıpta edilen bereketli tarımcı ve sanayileşmiş Adana yöresi, Türkiye'nin artık işsizlikte birincisi olmuştur. Pamuk üretimi Çukurova'da 400 bin tondan 100 bin tona, polyester üretimi ise 300 bin tondan 100 tona inmiştir. Düşük kur ve uzun vadeli dış alım sayesinde ABD ve Yunan üretimi pamuk en çok tüketilen ham maddemiz olmuştur.'
Adana'da son 8 yılda 10 büyük konfeksiyon işletmesinin kapandığını ve yaklaşık 8 bin kişinin işsiz kaldığını belirten Bozbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Halbuki en vasıfsız elemanı, en az yatırımla, en kısa zamanda işgücüne ve ihracata bağlayan sektör konfeksiyondu. Övündüğümüz tekstil sanayimizde 7 milyar dolar ihracata karşılık 7 milyar dolar ithalat yapılmaktadır.”
Bozbey, geçen ayki ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59 olduğunu ifade ederek, 'Gelecek kış aylarında bu oran daha düşecek ve cari açık turizm gelirleri de azalacağından daha büyüyecektir. Çin büyümesini yüzde 50 düşük kur politikasına borçludur. Bize göre TL en az yüzde 60 değerlidir' dedi. Bozbey, yaşadıkları sıkıntılara karşı önerilerinin enflasyonu kışkırtmadan her ay aylık enflasyon +1 puan kur artışı politikasının uygulanmasını istediklerini ifade ederek, bu sayede yerli üretimin artacağını ve enflasyona karşı kaybedilen gücün kısmen geri geleceğini sözlerine ekledi. Tarık Bozbey, “Olmayan, bulunamayan ara malını ithal etmek doğrudur, ama dampingli, haksız destekli malları hiç bir ülke kabul etmemektedir. Bizdeki misafirperverlik çok fazladır, dışa bağımlı üretim ile ihracat çok süremez. Dünyada ithal ham madde ile üretim yapan konfeksiyon sektörleri 7 yıl içinde çökmüştür” diye konuştu.
İhracatçı sıkıntısını otoriteyle paylaşacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Türkiye genelindeki tüm ihracatçı birliklerinin başkanları, bugün Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a, kurlar ve faizler hakkındaki sıkıntı ve beklentilerini anlatacak. Toplantının bir bölümü basına açık olarak gerçekleştirilecek, basına kapalı olarak gerçekleştirilecek bölüm sonrası, TİM ve MB Başkanları basına açıklama yapacak. İhracatçılar, TL'nin aşırı değerli olmasından şikâyetçi. O çerçevede tedbir alınmasını istiyor ve Merkez Bankası'nın bu konuya el atmasını bekliyorlar. Merkez Bankası ise öteden beri yaptığı açıklamayı tekrarlıyor ve kanuni görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu, bir kur politikasının bulunmadığını, ancak kurlarda aşırı oynaklık olduğunda döviz alım ihaleleri yoluyla bu oynaklığı gidermeye çalıştığının altını çiziyor.