İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye piyasalarında 10 yıldır hâlâ 1 milyon civarında yatırımcı bulunduğunu belirterek, bu sayıyı 7 milyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Erkan, bu amaçla hanımların günlerinde altın yerine hisse senedi kullanmaları tavsiyesinde bulundu
Bursa'da önceki gün başlayan ve dün sona eren “Halka Arz Zirvesi” sonrası gazeteciler ile sohbet toplantısında buluşan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, hedeflerinin halen 341 olan borsada işlem gören şirket sayısını cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023'te bine çıkarmak olduğunu belirtti. Türkiye nüfusunun yüzde 1,5'inin hisse senedi sahibi olduğuna dikkat çeken İMKB Başkanı, gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 30-40'ları bulduğunu dile getirerek, 1 milyon 50 kişinin direk hisse senedi sahibi olduğuna, 3 milyon 250 bin kişinin ise yatırım fonu kullandığına dikkat çekti. Erkan, hedeflerinin 10 yıllık süreçte ülke nüfusunun yüzde 10'luk bölümünün hisse senedi sahibi olmayı hedeflediklerini söyledi. Halka arz seferberliğinin yanı sıra yatırımcılara da hisse senedi seferberliği başlatacaklarını anlatan İMKB Başkanı Erkan, ev hanımlarına 'Günlerinizde hisse senedi kullanın' tavsiyesinde bulundu.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan şunları kaydetti: "Bayanların geleneksel günlerinde neden altın, bilezik, para yerine hisse senedi kullanılmasın? Yatırım amacıyla günlerde hisse senedinin kullanılmasını isteriz. Çocuklarının geleceği açısından uzun vaadede en çok kazandıran yatırım aracının hisse senedi olduğunu konuşuyoruz. Böyle bir ortamda hanımlarımız neden günlerde altın kullanmasın?" şeklinde konuştu. SPK Başkanı Vedat Akgiray da, hisse senedinin uzun vadede en çok kazandıran yatırım aracı olduğunu söyleyerek, "75-80 yıllık süreçte hiçbir borsada hisse senedi uzun vadede zarar etmez” dedi.
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP)'nın, Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) sermaye piyasalarına erişim ve maliyetler açısından büyük avantajlar sunduğunu belirtti. Borsa olarak ekonominin kalkınması için büyük önem arzeden KOBİ'lere yönelik çalışmalara hız verdiklerini anlatan Erkan, "Bu piyasada işlem görmek üzere yapılan başvurularda İMKB, SPK ve Merkezi Kayıt Kuruluşu aldıkları ücretleri diğer İMKB pazarlarında işlem gören hisse senetlerine göre 'onda biri' seviyesine indirmiştir'
şeklinde konuştu.
Kadın bir gazetecinin 'hükümet kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık süreci başlattı, sizin finans sektörüne yön verenler kadınlara yönelik bir çalışmanız var mı?' yönündeki soru da ilginç diyalogların yaşanmasına sebep oldu. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması taraftarı olduğunu belirten SPK Başkanı Prof. Dr. Akgiray, suç duyurusunda bulundukları bir kadının bulunmadığını, ancak erkeklere suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da 2009'do borsada 6 milyar liralık hisse senedi işleminin bayanlar tarafından, 18,5 milyar liralık hisse senedi işleminin de erkekler tarafından yapıldığını kaydetti. Borsa işlem salonunda çalışan brokerlerin yüzde 50'sinin bayanlardan oluştuğunu söyleyen Erkan, "Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir tablo yok. Dünya Kadınlar Birliği Başkanı geldi, brokerlerin yarısının bayan olduğunu kendisine söyleyince çok şaşırdı. Hisse senedi işlemlerinin yüzde 25'i kadınlar tarafından yapılmış" diye konuştu.
İMKB, yılın 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yatırımcısına ortalama yüzde 45,7 kazandırarak, dünyanın en çok kazandıran 6'ıncı borsası oldu. Dünya Borsalar Federasyonu (The World Federation of Exchanges) verilerine göre, Ocak-Ekim 2010 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 61 borsa arasında yükselen borsa sayısı 43 olurken, 15 borsa yatırımcılara kaybettirdi, 3 borsa ise aynı değerde kaldı. Söz konusu dönemde Colombo SE yüzde 124 yükselişle en çok kazandıran borsa olurken, bunu yüzde 53,5 değer artışıyla Indonesia SE, yüzde 48,8 değer artışıyla Colombia SE izledi. İMKB ise aynı dönemde yüzde 45,7 değer kazanarak, dünya borsaları arasında 6. Oldu. İMKB ekim ayında da yüzde 4,5'lik getiri ile aynı sırasını korundu. Yıllık bazda en çok değer kaybeden borsa ise yüzde 42,4 düşen Athens Exchange oldu. En çok değer yitiren diğer borsalar, yüzde 40,4 oranıyla Bermuda SE, yüzde 30,5 oranıyla Cyprus SE, yüzde 25,1 oranıyla Ljubljana SE ve yüzde 10,7 oranıyla Amman SE olarak sıralandı.