Organik kiraz 250 aileye iş kapısı açtı

Aa
00:0019/10/2008, Pazar
G: 19/10/2008, Pazar
Yeni Şafak
Organik kiraz 250 aileye iş kapısı açtı
Organik kiraz 250 aileye iş kapısı açtı

Türkiye'nin en küçük beldelerinden Ilıcapınar'da ihraç edilmek üzere 60 bin organik kiraz ağacı dikecek. Profe 250 aileye iş kapısı açacak.

Türkiye'nin üçüncü küçük, Konya'nın en küçük belediyesi olan Taşkent ilçesine bağlı Ilıcapınar belde Belediyesi, tamamı yurt dışına ihraç edilmek üzere 2 milyon metre karelik alanda organik kiraz yetiştiriciliği için proje hazırladı.

Ilıcapınar Belde Belediye Başkanı Mehmet Akay, Orta Toroslarda dağlık bir arazi üzerinde kurulu olan, nüfusu 331olan beldede halkın başlıca geçim kaynağının kısmi tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi.

Beldede arazinin büyük bölümünde eğimin yüzde 60-70'lere ulaştığını, bunedenle tarım yapılabilecek arazinin yok denecek kadar az olduğunu ifade edenAkay, "Halkımızın büyük bir kısmı ekonomik yönden ciddi sıkıntı içinde. Aile başına düşen yıllık gelir ortalama 1000-1500 YTL civarında. Bu nedenle beldemiz bugüne kadar hep göç verdi. Şu anda Konya'nın en küçük, Türkiye'nin deüçüncü küçük belediyesi durumundayız" dedi.

Akay, göreve geldikleri günden buyana rutin belediyecilik hizmetlerininyanında, uzun vadede halkın ekonomik yönden kalkınmasını sağlayacak projelerüzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, bu kapsamda 2002 yılında "Organik KirazYetiştiriciliği" adı altında bir proje hazırladıklarını bildirdi.


2 MİLYON METRE KARELİK ALANDA KİRAZ BAHÇESİ OLUŞTURULACAK

Proje çerçevesinde, beldenin Elmaağaççığı mevkisinin coğrafi konumu,eğimi, toprak yapısı, iklim koşulları itibariyle organik meyveciliğe uygunolduğunu tespit ederek, bölgeden yaklaşık 2 milyon metre karelik araziyihazineden satın aldıklarını anlatan Akay, şunları kaydetti:"Bu arazide harita ve imar çalışmalarını bitirdik. 2 milyon metrekarelik alanı 250 civarında imarlı parsele dönüştürdük. Bu arsaya 30 bin metresulama borusu döşeyeceğiz. Sulama problemini çözmek için de 2 bin tonluk kapalısu deposu kuruyoruz. Tüm alt yapı çalışmalarını bitirdikten sonra da arsayatoplam 60 bin kiraz fidanı dikeceğiz. 250 parçaya ayırdığımız parselleri, organikkiraz yetiştiriciliği için beldede yaşayan ve belde dışından başvuracakçiftçilerimize çok düşük bir ücret karşılığında vereceğiz. Böylece çiftçilerimizçok düşük bir ücret karşılığında sahip oldukları arazilerde organik kirazyetiştirerek yüksek miktarlarda para kazanabilecek."


HEDEF, 250 AİLENİN YILLIK GELİRİNİ 15 BİN YTL'YE ÇIKARMAK

Akay, bölgede üretilen kirazların tamamının yurt dışına gönderildiğini,kendi oluşturdukları bahçelerde üretilen kirazların da yurt dışına gönderilebileceğini belirterek, hedeflerinin, 250 aileye iş imkanı sağlayarak, yıllık bin YTL olan bir ailenin gelirini 15 bin YTL'ye çıkarmak olduğunubildirdi.

Bölgede, kiraz hasadı daha geç yapıldığı için yüksek fiyatlardan alıcıbulduğunu dile getiren Belediye Başkanı Akay, "Oluşturduğumuz bahçede üretilenkirazlar da geç hasat yapılacağı için çiftçilerimiz yüksek fiyatlardan ihraçedilebilecek. 60 bin kiraz fidanının verime başlamasıyla bahçeden her yılortalama 1 milyon 800 bin kilogram ürün almayı planlıyoruz. Küçük bir belediyeolmamıza rağmen büyük bir projeye imza attık. Sonucunun da halkımız için iyiolmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.Akay, yaklaşık 6 yıl önce çalışmalara başladıkları projede son aşamaya geldiklerini, fidanları diktikten 5 yıl sonra çiftçilerin kiraz fidanlarındanverim almaya başlayacağını belirtti.