Aile hekimliğinde sözleşme süresi iki yıla çıkarıldı

Aa
00:0031/12/2010, Cuma
G: 31/12/2010, Cuma
Yeni Şafak
Aile hekimliğinde sözleşme süresi iki yıla çıkarıl
Aile hekimliğinde sözleşme süresi iki yıla çıkarıl

Aile hekimliği yönetmeliğine ilişkin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Sözleşmenin süresi ve dönemi bir yıldan iki yıla çıkarıldı. İzinlerde yeni düzenlemeler yapıldı. Daha fazla aile hekiminin gider yardımından faydalanması sağlanmıştır” denildi.

Sağlık Bakanlığı, yarın yürürlüğe girecek aile hekimliğiyle ilgili yeni düzenlemeler kapsamında, sözleşme süresinin bir yıldan iki yıla çıkarıldığını, izinlerde yeni düzenlemeler yapıldığını ve daha fazla aile hekiminin gider yardımından faydalanmasının sağlandığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, yarın yürürlüğe girecek 'Aile Hekimliğinde Ödeme ve Sözleşmeleri Düzenleyen Yönetmelik' ile hem bu hizmeti sunanlar hem de alanlar açısından birçok yenilik getirildiği belirtilerek, getirilen yeniliklerle ilgili şu bilgiler verildi:

'-Sözleşmenin süresi ve dönemi bir yıldan iki yıla çıkarılmıştır.

-Ebe, hemşire, toplum sağlığı teknisyeni yanında acil tıp teknisyenlerinin de aile hekimliğinde görev almalarına imkân tanınmıştır.

-65 yaşını aşan sağlık personelinin görevini yapmasına engel olacak bir sağlık sorununun olmadığını belgelemek şartıyla 75 yaşına kadar çalışmasına imkan tanınmıştır.

-Entegre sağlık hizmeti kavramı getirilmiştir.

-Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının izinlerinde yeni düzenlemeler yapılmıştır; önceki düzenlemede ölüm, evlilik, doğum izni gibi mazeret izinleri bulunmazken yeni yönetmelikte bu izinler eklenmiştir.

-Annelerin bebeklerini emzirebilmesi için doğumdan sonraki bir yıllık sürede günde 1,5 saat süt izni hakkı verilmiştir.

-Sağlık çalışanlarının hastalık raporları ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

-Denetlemelerin nasıl yapılacağı, denetlemeler sonucunda yapılacak işlemlerle ilgili hususlar açık bir şekilde düzenlenmiştir.

-Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının sözleşmelerinin feshi halinde hangi müeyyidelerin uygulanacağına yönelik düzenleme yapılmıştır.

-Etik dışı haksız çıkar ilişkisinde bulunan kişilerin sözleşmelerinin sona erdirilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

-Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına kayıtlı kişi sayısına göre yapılan ödeme modelinden farklı katsayı uygulanması esası getirilerek, hizmet verilenlerin iş yüküne göre daha adil bir ödeme modeline geçilmiştir. Gebeler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar gibi sağlık hizmetleri bakımından özellikli gruplar için daha fazla ödeme yapılacaktır.

-Aile hekimliği uzmanlığının özendirilmesine yönelik olarak; uzman aile hekimlerinin aldıkları ücretler artırılmıştır.

-Meslek yüksek okul mezunu aile sağlığı elemanlarına aylık 180 TL olmak üzere, aile sağlığı elemanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmıştır.

-Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi ücreti ödemeleri ilçe esaslı yeni skalaya göre ödenecek olup bu uygulama ile daha fazla aile hekimi ve aile sağlığı elemanı bu ödemeden faydalanacaktır.

-Gezici sağlık hizmeti için verilen gider yardımında yeni düzenleme yapılarak ödemeye esas olan gezici hizmet nüfusu sınırı 500 den 100'e düşürülerek daha fazla aile hekiminin gider yardımından faydalanması sağlanmıştır.

-Gezici sağlık hizmetinin sunulmasında aile hekiminin talebi doğrultusunda müdürlüğün hizmetindeki operasyonel araçların aile hekimlerinin gezici sağlık hizmetinde kullanılmasına imkân veren düzenleme yapılmıştır.

-Yeni düzenleme ile aile sağlığı merkezi giderleri için yapılan ödeme iki bölüme ayrılmıştır. Ödeneğin yarısı aile hekimlerinin asgari giderleri (kira, elektrik, su, telefon-ADSL, yakıt, temizlik, pansuman malzemesi vb.) için doğrudan ödenecektir. Bu ödeme yapılırken illerin pahalılık endeksi de dikkate alınacaktır.

-Aile sağlığı merkezi giderleri için yapılan ödemenin ikinci bölümü ise merkezin fiziki imkânlarının ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi halinde aşamalı olarak ödenecektir. Bununla birlikte aile hekimliği uygulamasına geçen il de aile sağlığı merkezi giderleri 6 ay süreyle herhangi bir bölümlendirme yapılmadan ödenmeye devam edilecektir.

-Aşılama, gebe ve bebek-çocuk takibi gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin eksik uygulanması halinde yapılacak performans kesintisi yeniden düzenlenmiştir.'