Papa-İsrail gerilimi

Vatikan
00:0029/01/2009, Perşembe
G: 29/01/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Papa-İsrail gerilimi
Papa-İsrail gerilimi

Almanya'da Katolik bir piskopos 'Nazi döneminde gaz odalarında tek bir Yahudi ölmedi' dedi. Bunun üzerine Vatikan tarafından aforoz edildi. Ancak Papa, bu kararı iptal edince İsrail Başhahamı Vatikan'la ilişkiyi kestiğini açıkladı.

Roma Katolik Kilisesi ile Yahudilik arasında 1960'lı yılların ortalarında başlamış olan dinsel diyalog süreci en zor günlerini yaşıyor. Papa 16. Benediktus tarafından aşırı sağcı bir Katolik cemaat olan 'Aziz 10. Pius Kardeşliği' hakkındaki aforoz kararının kaldırılmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Geçtiğimiz hafta, bu grubun üyesi olan, Katolik Piskopos Richard Williamson 'Gaz odalarında tek bir Yahudi bile ölmedi" demiş bunun üzerine Vatikan tarafından aforoz edilmiş ancak Papa kısa süre sonra bu aforozu kaldırmıştı. Artan tepkiler üzerine bu kez Papa, dün Yahudi soykırımının inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı. Ancak bu açıklama da aforozun kaldırılmasına duyulan tepkiyi azaltmadı.


VATİKAN'LA İLİŞKİLER KESİLDİ

İsrail Başhahamı, Williamson üzerinde aforoz kararının kaldırılmasını protesto etmek için Vatikan'la ilişkilerini resmen kestiğini açıkladı. Böylece Papa 16. Benediktus'un, 2007'de Yahudileri incitici ifadelerin de yer aldığı eski Latince dualara yeniden geçerlilik kazandırması ve II. Dünya Savaşında Yahudileri soykırımına sessiz kalmış olmakla suçlanan Papa 12. Pius'u aziz ilan etme girişiminde ısrarcı davranmasıyla zaten gerilimli bir döneme girmiş olan dinsel diyalog süreci, aşırı sağcı Katolik grup hakkındaki aforoz kararının kaldırılmasıyla kopma noktasına gelmiş oldu.


LEFEBVRECİLERİN TARİHÇESİ

Aziz 10. Pius Kardeşliği, Roma Katolik Kilisesini modern dönemlerle uyumlu hale getirme çabası olarak nitelenen İkinci Vatikan Konsilini kabul etmeyen, aşırı sağcı ve gelenekçi Katolikleri bünyesinde toplayan bir grup olarak tanınıyor. Vatikan'da 1963-1965 yılları arasında toplanmış konsilden çıkan kararların kimi Katoliklerce benimsenmemesi, bu grubun doğuşunu da beraberinde getirmişti. Grubun İkinci Vatikan Konsili kararlarını bir sapma olarak değerlendirerek kabule yanaşmaması, Lefebvre ile Vatikan arasında ciddi gerilimlere neden olmuştu. Başpiskopos Lefevbre, Papa 2. Jean Paul'ün kararıyla Vatikan tarafından aforoz edilmişti. 16. Benediktus'un, 1988'deki aforoz kararını iptaliyle birlikte Lefebvre'ciler, Roma Katolik Kilisesi bünyesinde yeniden meşru bir cemaat haline gelmiş bulunuyorlar.


Kiliseye gitmesi yasaklandı

Aziz 10. Pius Kardeşliği'nin dini önderi Başpiskopos Bernard Fallay, Papa'ya önceki gün yazdığı mektupta, Piskopos Williamson'un "siyasi ve tarihi olaylara ilişkin şahsi görüşlerinin, dini cemaatlerini bağlamayacağından" söz ederek, sebep oldukları gerilimden dolayı özür diledi. Buna karşılık Williamson, Yahudilerin gaz odalarında yakılmasının Yahudilerce uydurulmuş bir "efsane" olduğunu savunmaya devam etti. Williamson'ın, Resengburg bölgesindeki kiliselere girmesi ise yasaklandı.