Meriç Köprüsü bakıma alındı

Aa
00:0012/05/2010, Çarşamba
G: 12/05/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
Meriç Köprüsü bakıma alındı
Meriç Köprüsü bakıma alındı

Meriç Nehri üzerindeki tarihi Meriç Köprüsü (Abdülmecit-Yeni Köprü), oluşan tahribatın onarımı içim onarıma alındı. Onarım çalışmaları süresince köprüden tek yönlü ulaşım sağlanacak.




Edirne kent merkeziyle, Karaağaç Mahallesi ve Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'na ulaşımı sağlayan tarihi Meriç Köprüsü'nde onarım ve tadilat başladı. Onarım nedeniyle Karaağaç istikametine giden araçlar köprüyü tek şerit kullanabilirken, kent merkezine gelen araçlar ise yaklaşık 10 kilometre daha çok yol kat ederek Suvari Köprüsü'nden ulaşımı sağlıyor.


Edirne İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, yaptığı açıklamada, Tunca Köprüsü'nün tadilatının tamamlanmasının ardından Meriç Köprüsü'ndeki tadilata başlandığını söyledi.


Onarım sırasında köprünün trafiğe tamamen kapatılmayacağını ifade eden Genel Sekreter Çetin, şunları kaydetti:


'Tarihi ve turistik bir mekan olan Karaağaç Mahallesi ve Meriç Nehri kenarındaki esnafımızı zarara sokmadan bu tadilatı nasıl yaparız diye esnaf birliklerimiz, Karaağaç mahalle muhtarımız ve trafik müdürlüğü yetkilileriyle oturduk, konuştuk. Çıkan sonuca göre, Karaağaç yönüne gidiş açık, Karaağaç'tan kent merkezine dönüşler Bosnaköy köyü yolu üzerinden sağlanacak. Trafik emniyet güvenliği açısından böylesi uygun görüldü. Müteahhit firmadan gece geç saatlere kadar çalışıp, bir an evvel bakımı bitirmesini rica ettik. 15 gün içinde onarımın biteceğini düşünüyoruz.'


Çetin, onarımlara para ödenmeyeceğini belirterek, onarımı müteahhidin geçici kabulü usulüyle yaptığını kaydetti.


Köprüde bozuk taşların işaretlenmesiyle başlayan onarımın 15 gün içerisinde bitirilmesi öngörülüyor.




Meriç Köprüsü'nün (Abdülmecit-Yeni Köprü) yapımına 1832 yılında Edirne'yi ziyaret eden Sultan II. Mahmut'un emriyle gündeme gelmiştir. O yıllarda burada ahşap bir köprü bulunduğu ve selden zarar gördüğü belirtiliyor.


Ancak maddi olanaksızlıklar dolayısıyla köprünün yapımına hemen başlanamamış ve köprü Abdülmecid döneminde yapılabilmiştir. Yapımına 1842 yılında başlanan köprün 1847'de tamamlanmıştır. Mimarının kim olduğu bilinmemektedir. Bitiminde köprüye konulan kitabe, Yunan İşgali döneminde işgalciler tarafından söktürülmüştür.


263 metre uzunlukta, 7 metre genişlikte olan köprü, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli olup, yanlara doğru eğimli özellikler taşımaktadır. Mermer yazıtlı köşkü olan köprünün kubbesinde daha önceleri güneş motifi olduğu biliniyor. Köprünün gün batımının en güzel izlenebildiği noktalardan olduğu söylenir.