Kapalı ofisler hayatımızın değişmez bir parçası. Yaşamımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ofisler hastalıklara davetiye çıkarıyor
Sürekli baş, sırt ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı, kas spazmları bunlardan bazıları... Memorial Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Bölümü'nden Uzm. Dr. Füsun Soysal, özellikle işyeri ortamında görülen alerjik hastalıklar hakkında çalışanları uyardı.
Alerjik hastalıkların sıklığı, teknolojinin gelişimine paralel olarak artmaktadır. Kişilerin kapalı ve dar alanlarda topluca bulunmaları, sigara alışkanlığının yayılması, katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesi, ofislerde kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri gibi faktörler sonucu alerjik hastalıklar sık görülmektedir.
Alerjik hastalıklar, alerjik burun nezlesi ve sinüzit, alerjik göz nezlesi, astım, ürtiker ve egzama gibi alerjik deri hastalıkları olarak sayılabilir. Alerjik hastalıklardan alerjik nezle ve astım açısından enfeksiyonlar, tozlar, sigara dumanı, nem ve halılar çok önemlidir.
Çevremizde bulunan alerjenlere karşı bazı kişiler diğerlerinden daha duyarlıdır ve normal kişilere göre abartılı reaksiyon verirler. Böyle kişiler alerjik bünyeli yani atopik kişilerdir.
Alerjik hastalıklar bazen bir meslek hastalığı şeklinde ve işyeri ortamında bulunan bir alerjenle temasa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu açıdan özellikle ofis ortamları risk taşımaktadır. Şikayetlerin işe girdikten sonra başlaması, tatil zamanlarında azalması mesleğe bağlı alerjileri düşündürmelidir.
Ortamdaki nem oranı çok önemlidir. Bu nedenle ortamdaki nem oranı yüzde 40-60 arasında olmalıdır.
Duvardan duvara halı kullanımının önlenmesi, camlar açılmıyorsa hava temizleyen aletlerden yararlanılması, sürekli bilgisayarla çalışan personelin vardiya saatlerinin ayarlanması gibi önlemler etkilidir. Son 10 yıldır gündeme daha çok gelen 'hasta bina sendromu' konusundaki çalışmalar kesin bir sonuç ortaya koyamasa da; çalışanlar için en iyi performans, 19-20 C'de alınmaktadır.
n Duvarlar ve hava, yılda bir kez profesyonel olarak temizlenmeli.
Bu sorulardan ilkinin cevabını evet olarak verdikten sonra diğerleri için de en ez iki evet'iniz varsa, bir hasta bina sendromu kurbanı olabilirsiniz. Teşhisteki en önemli unsur, çalışılan ortamdan uzaklaşılması halinde belirtilerin ortadan kalkmasıdır.