TEOG sınavı kalkıyor mu? TEOG ne zaman kalkacak? sorularının cevaplarına haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
TEOG yeni eğitim sistemine göre temel eğitimden orta öğretime geçiş için yapılan sınavın adıdır. Yani, önceden SBS olarak bilinen sınavdır. Gerek eğitim sisteminde, gerek sınav sisteminde yapılan değişiklerin bir sonucudur TEOG. Bu sisteme göre, 6. sınıf, 7. sınıf ve 8. sınıf öğrencileri, 6 farklı dersten sınavlara girecek ve bu 6 dersin 6 sınav sonucunun ortalaması ile orta öğretim eğitimlerine başarı puanlarına göre seçebilecekleri bir okul tercihi yapmaktalar.
TEOG sınavı kalkıyor
Dün Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Sayın Başbakanımız ve Bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan ile mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki hemen süratle bunu ülke gündeminden düşürmek, bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmesinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, okullarda orta kısımları bitirdikten sonra liseye geçerken tercihlerini ne yapacakları konusu okullarda atılacak adımlardır. Paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz diyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım'la görüşecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul edecek.
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre kabul saat 15.00'te Beylerbeyi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanı dün akşam açıklamıştı
TEOG'a yönelik süreç konusunda da Erdoğan, "Kaldırılacak hemen, kaldırdık, bitti. Bunun kararını verecek olan hükümettir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter. Ama ben Sayın Bakan'a söyledim, yarın zaten Sayın Başbakanımızla da burada görüşmem var, kendisiyle bunu paylaşacağım. Bak böyle böyle. Hafta başı bu böyle başlamış veya önümüzdeki hafta devam edecek, bu konuda artık kararı kesinlikle süratle alalım Başbakanım, bunlardan kurtaralım bu ülkeyi. Biz artık böyle ilkel bir durumda değiliz, o geçmişte kaldı, neler çekti bu ülke yetti artık" dedi.
2018'de TEOG olacak mı?
Milli Eğitim Bakanlığı 2018 yılı TEOG takvimini ve açık uçlu soru örneklerini kamuoyu ile paylaştı. Öte yandan 2017-2018 eğitim öğretim dönemi de PAzartesi günü başlıyor ve etüt merkezleri ile okullar çalışmalarını bu şekilde planladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından gerçekleşecek görüşmeler ve çalışmalar da göz önüne alındığında TEOG'un kaldırılması konusu en az 6-7 ay tartışılacak. Bu bağlamda değerlendirildiğinde 2018 yılında TEOG yapılacağı tahmin ediliyor. TEOG'un kaldırılması durumunda bunun 2019 yılından itibaren geçerli olması bekleniyor. Konuyla ilgili yapılacak resmi açıklamayı sizlerle paylaşacağız.
TEOG NEDİR?
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ya da kısaca TEOG, MEB tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında yürürlüğe soktuğu ve Türkiye’de öğrencilerin ortaöğretime geçişini düzenleyen sistemdir. Tek sınavlı sistemlerden farklı olarak TEOG kapsamında öğrenciler bir eğitim öğretim yılında altı temel dersten iki dönemde sınavlara girerler.
TEOG kapsamındaki temel dersler olan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden iki yazılısı olanlardan birincisi ve üç yazılısı olanlardan ikincisi tüm Türkiye’deki Temelöğretimin son yılındaki öğrenciler ortak sınavlar adı altında uygulanır. Öğrencilerin bu sınavlarda aldıkları puanlar ile öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıflardaki yılsonu başarı puanları beraber hesaplanarak ortaöğretime geçişte öğrencilerin yerleştirilmesi için kullanılır.
Yılsonu Başarı Puanı: Not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puandır.
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı: Ortak Sınavlardan alınan puanlar her dersin kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır.
Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması: Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir.