Sosyal medyadaki hak ihlallerinin önüne geçmek ve sosyal medya platformlarının hukuki bir düzen içerisinde varlıklarını sürdürülebilmesi son günlerde Türkiye'nin gündeminde olan sosyal medya kanun teklifi meclise sunuldu. Önümüzdeki hafta da yasalaşması beklenen sosyal medya kanun teklifi, 9 madden oluşuyor.
Sosyal medya platformlarıyla sosyal, idari ve maddi olarak bir muhataplık sağlanmaya çalışılan sosyal medya kanun teklifine göre sadece gerçek hesapların değil sahte hesapların yaptığı paylaşımlardan da sosyal medya şirketleri sorumlu olacak.
Sorumluk sosyal medya platformlarında
Eğer bir suç varsa sosyal medya şirketleri bunu işleyen gibi olacak. Böylece sosyal medya kanallarında sorumluluk Facebook, Instagram, Twitter gibi ağ sağlayıcılarına verilecek.
Suç teşkil eden durum için 48 saat içinde cevap vermek zorunda olan sosyal medya kanalları 24 saatte de içeriği kaldırmak zorunda olacak. Eğer bunları yapmıyorsa tazminat ödeyecek.
Almanya modeli esas alındı
Hazırlanırken Almanya modeli esas alınan yasa teklifi sonrası farklı ülkelerdeki sosyal medya yasaları da gündeme geldi. Peki, Almanya’da 2017’de yürürlüğe giren sosyal medya kanunu hangi suçları ve yaptırımları kapsıyor?
Almanya sosyal medya modeli nedir?
Almanya modeli sosyal medya kanununa göre verilen ceza