31 Mart yerel seçimlerinin en çok konuşulan konusu şaibeli İstanbul seçimleri oldu. Önce AK Parti, İstanbul geneli ve Büyükçekmece'de, ardından da MHP, İstanbul geneli ve Maltepe'de 'olağanüstü itiraz'la seçimlerin yenilenmesini talep etti. YSK, İstanbul'u ilk olarak 22 Nisan'da gündemine aldı. 23 ve 24 Nisan'da da toplanan Kurul, iki önemli ara karar aldı. YSK, 23 Nisan'da aldığı ara kararda, AK Parti'nin itiraz ettiği kısıtlı seçmen, ölü seçmen, tutuklu ve hükümlülerin yerine oy kullanma, zihinsel engellilerin durumu ile kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve görevlilerinin araştırılması istendi. 24 Nisan'da MHP'nin başvurusu gündemine alan Kurul, Maltepe'deki sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi.
32 AYRI SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
YSK, ilçe seçim kurullarının gönderdiği araştırma raporlarına ilişkin ön incelemesini tamamladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 32 ayrı soruşturma başlatılan İstanbul'daki seçimlerin iptal edilip edilmeyeceği merakla beklenirken, YSK, son ara kararından 12 gün sonra İstanbul gündemiyle bugün yeniden toplanacak. Müzakereler saat 14.30'da başlayacak. Araştırma sonuçlarına karşı parti temsilcilerinin beyanlarda bulunacağı belirtiliyor. Kararın ne zaman çıkacağını ise YSK'nın, AK Parti ve MHP'nin ilçe seçim kurullarının raporlarına karşı yapacağı itirazlara ilişkin kararı belirleyecek.
KARAR 6 ÜYENİN OYUYLA ALINIYOR
AK Parti ve MHP'nin ilçe seçim kurullarının özellikle kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyeleriyle ilgili 'eksik araştırma' itirazında bulunacağı ifade ediliyor. YSK, bugünkü toplantısında, eksik bulduğu hususlara ilişkin ya da partilerin söz konusu itirazları uyarınca yeni bir ara karar kurabilir. Ancak Kurul, araştırmayı yeterli bulursa ve itirazları reddederse gelen sonuçlar üzerinden yapacağı değerlendirmeyle İstanbul'da seçimin yenilenip yenilenmeyeceğine ilişkin kararını verecek. YSK'nın 11 üyesi bulunuyor. Karar ise 6 üyenin oyuyla çıkıyor.
AK Parti'den ek dilekçe
Usulsüz işlemleri izah edemediler