Mersin Toroslar 2. tur seçim 2023 sonuçları, oy oranları

2023 Mersin Toroslar 2. tur cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları belli oluyor. 28 Mayıs Pazar günü oy verme işlemi 17:00'da sona ermesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçim sonucu açıklanacak. Peki Akdeniz Bölgesi Mersin Toroslar ilçesinde 2. tur seçim sonuçları Cumhurbaşkanı adayları Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun Mersin Toroslar oy oranları yenisafak.com seçim sayfasından canlı olarak yayınlanacak.

Toroslar seçim sonuçları

Mersin Toroslar Cumhurbaşkanı 2. Tur Seçimi nedeniyle sorgulanıyor. 64 Milyon seçmen vatandaşlık görevini yerine getirerek sandık başına gitti. Türkiye’de il il 2023 ve Yeni Şafak seçim sayfasında yer alacak. Mersin Toroslar Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Oğan’ın ne kadar oy aldığına ilişkin tüm veriler seçim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Mersin Toroslar Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Oy Nasıl Kullanılır?

Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:

Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

Cep telefonuyla kabine girmeyin:

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Pusulaları tek zarfa koyun:

Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Oy verme saat kaçta başlayacak kaçta bitecek?

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Seçim Günü Yasakları

Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz.

İttifak partilerin milletvekilleri nasıl hesaplanacak?

Oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, ittifakı oluşturan siyasi partilerin milletvekili sayıları, ittifakın aldığı toplam milletvekili sayısının, her partinin aldığı oy oranına göre dağıtılarak hesaplanacak.​​​​​​​

Sandık kurulları kaç kişiden oluşuyor?

Seçimlerde oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 5’i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak. Seçim günü oy verme süresinin 17.00 itibariyle dolmasıyla sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak.

YSK seçim sonuçlarının güvenliğini nasıl sağlıyor?

YSK, seçim sonuçlarının, ilçelerden hızlı ve güvenli bir ortamda merkeze aktarılması, sandık sonuç tutanakları ile seçim sonuçlarının siyasi partilerle eş zamanlı paylaşılması, seçimlerin hızlı, sağlıklı, ekonomik, şeffaf ve denetlenebilir biçimde gerçekleştirilmesi için 2007'den bu yana kısa adı SEÇSİS olan Seçim Bilişim Sistemi'ni kullanıyor.

Mersin Toroslar ilçesi hakkında bilgiler

Mersin'in 13 ilçesinden biri olan Toroslar, Mersin'in merkez ilçelerinden biridir. Mersin şehir merkezinin doğusunda yer alan ilçenin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Toroslar ilçesinin coğrafi konumu, dağlık ve ormanlık bir arazi yapısına sahip olması ile karakterize edilir.

Toroslar, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan kazılar sonucunda bölgenin MÖ 4000 yılından itibaren yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Toroslar ilçesi, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Toroslar ilçesi, Mersin'in en büyük ilçelerinden biridir ve yaklaşık 450.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlçe merkezi, nüfus yoğunluğu bakımından diğer ilçelere göre daha kalabalıktır. Toroslar ilçesi, Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi'ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Toroslar ilçesi, 2008 yılında Mersin'in bir ilçesi olarak kurulmuştur. İlçe, çevresindeki diğer ilçelerle birlikte Mersin'in ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan en gelişmiş bölgelerinden biridir. Toroslar'ın en büyük mahalleleri arasında Yenişehir, Çamlıbel, Çağdaşkent, Akdeniz ve Yeni Mahalle sayılabilir.

Toroslar ilçesi, Mersin şehir merkezi ile birlikte Mersin'in en önemli turistik yerlerinden biridir. İlçede, tarihi ve kültürel mirası keşfetmek için birçok seçenek vardır. Özellikle Alahan Manastırı, tarihi Mersin Kalesi, Kanlıdivane Antik Kenti ve Cennet-Cehennem Mağaraları gibi turistik yerler Toroslar ilçesinin önemli turistik yerleridir.

ÖZGÜN
28 Mayıs 2023 Mersin Tarsus Seçim Sonuçları

ÖZGÜN
Mersin Silifke 2. Tur Seçim 2023 sonuçları, oy oranları

ÖZGÜN
Mersin Mut 2. Tur Seçim Sonuçları 28 Mayıs 2023

ÖZGÜN
Mersin Mezitli 2. Tur Seçim Sonuçları Erdoğan, Kılıçdaroğlu Oy Oranı 2023