İstihare namazı nasıl kılınır, nasıl niyet edilir?

İstihare duası okunuşu ve İstihare namazı kılınışı birçok Müslüman vatandaşın araştırdığı konular arasında yer alıyor. İstihare, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmayacağı konusunda rüyasında bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekat namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ashabına her işte istihare yapmayı öğretmiş ve tavsiye etmiştir. İstiharenin kabul olması ve doğru bir şekilde yapılması için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Peki, istihare nasıl yapılır, nasıl niyet edilir? İstihareyi hangi gün yapmak gerekir? İşte istihare duası Türkçe-Arapça okunuşu ve istihare namazı kılınışı.

İstihare nasıl yapılır, nasıl niyet edilir İstihare hangi gün yapılır?

İstihare namazı kişinin evlilik, iş veya herhangi bir şeyin hayırlı olup olmadığını anlamak niyetiyle kılınır. İstihare, bir kişinin yapmayı planladığı bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak amacıyla yatmadan istihare namaz kılınarak ardından da istihare duası edilerek uykuya yatılır. İstihare duası, Müslümanın yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmadığı konusunda Allah’tan yardım dilemesidir. Her konuda istihare yapmayı Peygamber Efendimiz ashabına öğretmiş ve tavsiye etmiştir. İstihâre duasının namazdan hemen sonra ve kıbleye dönülerek okunması, ellerin kaldırılması ve dua âdâbına riayet edilmesi, duanın kabul olma ihtimalini arttırdığı söylenmektedir. Peki, istihare duası nedir? İstihare namazı nasıl kılınır? İşte merak edilen soruların yanıtları.

İSTİHARE NEDİR?

İstihâre, kişinin gerekli bütün çabayı sarfedip araştırma ve istişarelerini tamamladıktan sonra bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda rüyasında bir işarete kavuşmak maksadıyla Allah’a dua etmesidir.

İSTİHARE DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

> Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm.

> Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub.

> Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh.

> Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.

İSTİHARE DUASI TÜRKÇE ANLAMI

Allah'ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah'ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!

(Buhârî, Teheccüd, 25; Da'avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

İSTİHARE NAMAZI NASIL KILINIR?

"Niyet ettim Allah rızası için İstihâre Namazı kılmaya" söyleyerek niyet edilir.

"Allahu Ekber" dedikten sonra namaza başlanır.

Subhaneke okunur.

Euzü-besmele çekilir.

Fatiha Suresi okunur.

Kafirun Suresi Okunur

Rüku'ya gidilir.

Secde'ye gidilir. Doğrulduktan sonra tekrar Secde'ye gidilir.

2. Rekât

Ayağa kalkılır ve kıyama durulur.

Besmele çekilir.

Fatiha Suresi okunur.

İhlas Suresi okunur.

Rüku'ya gidilir.

Secde'ye gidilir. Doğrulduktan sonra tekrar Secde'ye gidilir.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur.

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam verilir.

İSTİHARE NASIL YAPILIR? DİYANET

İstihare, bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekat namaz kılarak Allah’a dua etmesidir. İnsanlar, bazen kendileri için önemli bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman dünya ve ahiret bakımından kendileri için hangisinin daha hayırlı olacağını kestiremezler. Bunu anlayabilmek için istişare ederler ve Allah’tan yardım dilerler. Bu bakımdan istihare, bir bakıma yapılacak işin hayırlı olmasını; hayırlı ise gerçekleşmesini Allah’tan dilemek ve O’ndan yardım istemektir. Hz. Peygamber ashabına her işte istihareyi, Kur’an’ın bir suresini öğrettiği gibi öğretmiştir (Buhari, Teheccüd, 25; Ebu Davud, Vitir, 31). İstihare namazı mendup olup, birinci rekatında Fatiha’dan sonra Kafirun suresi; ikinci rekatında Fatiha’dan sonra İhlas suresi okunur. Namazdan sonra istihare duası yapılır. Hz. Peygamber, istiharede şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir: اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاقْدُرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ لِى فِيهِ ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ أَمْرِى - أَوْ قَالَ فِى عَاجِلِ أَمْرِى وَآجِلِهِ - فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاصْرِفْنِى عَنْهُ ، وَاقْدُرْ لِى الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِى. (Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhari, Teheccüd, 25; Da’avat: 48; Tirmizi, Salat, 237) İbadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeylerde istihare yapılmaz. İstihare, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanabilir. İstihareden sonra, insanın gönlüne bir açıklık gelir ve ilk defa kalbe doğan şeyin hayırlı olduğu kabul edilerek ona göre hareket edilir (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 470-471). İstihareden sonra rüya görmenin ve bu rüyayı iyiye veya kötüye yormanın dayanağı yoktur. İstihare namazının kılınamaması halinde, sadece duası okunmakla yetinilir.

İSTİHAREYE HANGİ GÜN YATILIR, KAÇ GÜN YATILIR?

İstihâre duasının namazdan hemen sonra ve kıbleye dönülerek okunması, ellerin kaldırılması ve dua âdâbına riayet edilmesi, duanın kabul olma ihtimalini arttıran güzel davranışlar olarak telakki edilmiştir. Kişinin olumlu veya olumsuz bir karara varamaması halinde Hanefî, Mâlikî ve Şâfiî âlimleri, Enes b. Mâlik’ten gelen bir rivayete dayanarak (Münâvî, I, 450) istihârenin yediye kadar tekrarlanabileceğini söylemişlerdir.

ÖZGÜN
Alak Suresi okunuşu ve meali

ÖZGÜN
Nazar için okunacak dua: Nazar duası nedir, nasıl okunur?

ÖZGÜN
Korku, çaresizlik ve sıkıntı duası: Peygamberimizin sıkıntı anında okuduğu dua

ÖZGÜN
Zilzal Suresi Arapça Türkçe okunuşu, Zilzal Suresi meali