Migren nasıl geçer? Migren nedir? Migren tedavi yöntemleri?

Migren hayatı son derece olumsuz etkileyen, günlük işlerin yapılmasını dahi engelleyen şiddetli bir baş ağrısıdır. Genelde şakakta zonklayıcı etkisiyle kendini gösteren migren ağır şekilde hissedilen bir hastalıktır. Peki, Migren nasıl geçer? Migren ağrısından nasıl kurtulurum? Migren tedavi yöntemleri neler? İşte detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
Hayatı olumsuz etkileyen migren, çok ağır şekilde hissedilen bir baş ağrısıdır.

Migren atakları insanın yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Kiminde yılda bir veya iki defa rastlanırken, bazılarında ise bir ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Ağrı ile beraber bulantı, ses ve ışığa karşı duyarlılık günlük işleri yapmakta kişileri zora sokabiliyor. Tam bir migren tanısı koymak uzun bir süreç gerektirmekte ve uzman tarafından yapılması gerekmektedir. Aileden kaynaklanan kalıtımsal sebeplerden veya hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Kadınlarda hastalığın özellikle adet dönemlerinde sık görülmesi bu sebeple olabilmektedir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/20/02/32/resized_220cf-c71c9de5migren1.jpg

Migren nasıl geçer?

Ansızın ortaya çıkan ve hayatı dayanılmaz hale getiren migrene karşı; uyku düzeninizi ihmal etmeyin, yeterli ve dengeli beslenin, kesinlikle öğün atlamayın, gerilim ve stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın, düzenli spor yapın, lodos esen havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin, parlak ışık, yüksek sesli ortamlar ve keskin kokulardan uzak durun, günde ortalama 2-3 litre su için.

Bazı besinler atakları arttırabilir

Bazı besinlerdeki katkı maddeleri ve diyetteki diğer bileşenler migrene yol açabilir ve etkisi bireyden bireye farklılık gösterebilir. Günlük beslenme düzenimizde fark etmeden tükettiğimiz bazı besinler atakları arttırabiliyor. Açlık, alkol, çikolata ve peynir en sık bilinen tetikleyicilerdir. Genel olarak migren tetikleyicileri düşünüldüğünde yapılan çalışmalarda en az bir beslenme kaynaklı tetikleyici öne sürülmekte, diyet açısından en sık bildirilen tetikleyicinin açlık olduğu bilinmektedir. Çikolata ve alkol de ikinci sırada gelmektedir. Özellikle sert ve çedar peynir çeşitlerinde, feniletilamin çikolatada, oktopamin turunçgillerde ve histamin kırmızı şarap ve birada bulunmaktadır. Kafein bağımlılığı, aşırı kahve tüketimi de şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı ve migren ile ilişkilendirilmektedir. Açlık ve öğün atlamada migren hastalarında ağrının nüksetmesinde bir neden olarak düşünülmektedir. Alkol tüketiminin bazı baş ağrısı yaşayan hastalarda tolere edilemediği ve önemli bir tetikleyici olduğu, bu sebeple hastaların alkolden uzak durmaları önerilmiştir.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/20/02/33/resized_19bc7-c0310339migren.jpg

Migren tedavi yöntemleri

Eğer bir hasta ayda 8 ve üzeri atak ve ayın 15 günden fazlasını ağrılı geçiriyorsa kronik migrendir. Kronik migren hastalarında yeni tedavi yöntemi olarak botoks işlemi uygulanıyor. Kaslara botoks toksini diye adlandırılan, kırışıklıklar için kullanılan ilaç ile aynı madde enjekte ediliyor ve kasların aktivitesinin azaltılması amaçlanıyor. Bu ilaç yüzde alın bölgesi, her iki şakak bölgesi, başın arka kısmı, boyun bölgesindeki belirli noktalara 10 dakikalık bir işlemle uygulanıyor. Kasların aktivitesi azaldığı zaman ağrı da azalmaktadır. Daha çok gergin olan kas gruplarına daha yoğun miktarda madde enjekte edilirken, az gergin olan kas gruplarına daha az miktarda uygulama yapılıyor. Tekrarlanan tedavilerle hastada sürekli bir iyileşme sağlanıyor.

HAYAT
Aşı reddi ile salgınlar kapıda

HAYAT
Sivilce nasıl geçer? Doğal yöntemlerle sivilceden kurtulma

HAYAT
Ceviz yaşlanmayı geciktiriyor