Hastalıksız bir kış için grip aşısı şart

Okulların açılması, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın artması ve mevsim değişikliği gibi sebeplerle grip vakalarında artış görülüyor. Uzmanlar bu haftalarda yapılacak bir grip aşısının kışı rahat geçirmek için önemli olduğunun altını çiziyor.

Aybike Eroğlu Resul Ekrem Şahan
Arşiv

Soğuk havaların etkili olmasıyla birlikte grip vakalarında artış görülüyor. Her yıl özellikle sonbahar ve kış aylarını kapsayan salgın döneminde yüz binlerce insanın grip hastalığına yakalandığını belirten İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Kayalar, "Bulaş riski yüksek olduğu için grip nedeniyle binlerce insan yaşamını yitiriyor. Ağır atlatılan bu hastalık dinlenme gerektirdiğinden iş gücü ve sosyal sorunlara da neden oluyor. Gribe karşı mevsimsel veya yıllık yaptırılan grip aşıları, hastalıktan korunmanın en iyi yolu" dedi.

AŞIYI HEKİM YAZMALI

Grip aşısının hastalığa karşı bağışıklık sistemini yükselttiğini belirten Kayalar, "Bu sayede gribe yakalanan kişiler hastalığı daha hafif atlatıyor. Grip virüsü her sene aynı türde gelmese bile benzer özellikler gösteriyor. Aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay arasında değişkenlik gösterirken, doktor kontrolünde yazılmış olması ve sağlık kuruluşunda uygulanmasına dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

KİMLER AŞI OLMALI?

Aşının 70 yaş üstü yaşlılar, hastalık dolayısıyla kanser ve kortizon tedavisi olanlar, kronik hastalık nedeniyle sürekli ilaç kullanan kişiler için grip aşısının hayati önem taşıdığını ifade eden Kayalar, "Okulların açılması ve salgın döneminin de başlaması ile çocuklarda risk altında. Bu sebeple çocuklar için de aşılama büyük önem taşımaktadır." değerlendirmesi yaptı.

ŞİMDİ TAM ZAMANI

Grip aşısı uygulandıktan sonra vücudun koruma sağlaması ve antikorların etki göstermesi yaklaşık iki hafta boyunca sürdüğünü anlatan Kayalar, "Bu sebeple aşılanma için ideal zaman aralığı salgın mevsiminden kısa bir

süre öncesi olurken, eylül ortalarında başlayıp ekim sonuna kadar devam eder. Bu süreçte aşılama çok önemli" şeklinde konuştu.

Sağlıkta dijital kirliliğe son

HAYAT
Antibiyotik direncinizi kırmasın

TEKNOLOJİ
FOMO, nomofobi, photolurking... Teknoloji ve sosyal medyanın tetiklediği yeni hastalıklar

HAYAT
Dünya tıp tarihinde bir ilk: Malatya'da 50'si cerrah 120 kişilik operasyon