Sergi, İsrail’in saldırılarıyla Gazze’de savaşa tanık olan çocukların gözünden yaşanan insanlık dramına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Gazeteci Abdullah Aytekin’in resim projesi kapsamında topladığı, Gazzeli çocukların çizdiği 266 resim arasından seçilen eserler, izleyiciye sunuluyor. Aytekin projeye, 2008’de İsrail saldırısında annesi ve birçok akrabasının katledilmesine şahitlik eden Mona isimli bir kızın çizdiği resimlerden yola çıkarak başladı. Toplanan resimlerde, çocukların duyguları, yaşadıkları travmalar ve içinde bulundukları zorlu koşullar sanat aracılığıyla aktarılıyor. Kimisi saldırılarda hayatını kaybetmiş çocuklar, eserleriyle İsrail’in zulmünü, yıkılan okullarını, şehit olan yakınlarını sergi ziyaretçilerine aktarıyor.
AY SONUNA KADAR AÇIK
Toplam bin 350 metrekarelik alana kurulan serginin girişinde İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybeden gazeteci ve doktorlar için özel bir bölüm bulunuyor. Moloz yığınları arasında fotoğraf makinesi, kamera, stetoskop gibi malzemeler yer alıyor. Bu bölümün karşısında ise İsrail’in son saldırılarıyla şehit olan çocukların eşyaları, yine savaşı ve yıkımı tasvir eden moloz yığınları arasında sergileniyor.
İsrail’in Filistinlilere düzenlediği “Dökme Kurşun Operasyonu” günlerinde Emine Erdoğan, “Filistin'de Barış İçin Kadınlar Toplantısı”nda konuşmuş, Gazze’de katledilen çocuklara ve kadınlara dikkat çekmiş, yaşanan zulüm nedeniyle gözyaşlarını tutamamıştı. Televizyondan Erdoğan’ı izleyen Gazzeli Maysa Yousuf’un, “Sayın Hanımefendi, gözyaşlarınız bize ulaştı” notuyla Emine Erdoğan’ı resmettiği portre ise serginin en önemli eserlerden birisi. Sergi, 29 Ocak'a kadar Taksim Meydanı’nda bulunan İletişim Başkanlığı’nın dijital gösterim çadırında ziyaret edilebilecek.