Diplopi’nin göz siniri ve kaslarında ya da kafa içerisinde görülebilen kitleler nedeniyle ortaya çıkabildiğini söyleyen Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, “Bu hastalık başka hastalıkların da habercisi olabilir. Örneğin beyin tümörü nedeniyle yaşanan bir problem varsa, kişi nesneleri dalgalanıyormuş gibi görürken, bu duruma net görememe ve tünel görüş sendromu da eşlik ediyor. Çift görme uzun süre tedavi edilmezse zamanla baş ağrısı, ışığa karşı hassasiyet, göz kuruluğu ve göz kızarıklığı gibi belirtiler de ortaya çıkabiliyor” dedi.
İLK BELİRTİ: ÇİFT GÖRME
Çift görmenin bu hastalıkların ilk belirteni olduğunu aktaran Nefesoğlu, “Eğer çift görmeye, aşağı ve yukarı bakamama da eşlik ediyorsa, beyin veya göz tümörü ihtimalinden şüphelenmek gerekiyor. Tiroit (guatr) hastalıklarının ileri evrelerindeki belirtiler arasında yer alan bu problem, aynı zamanda hipertansiyon ve diyabetin neden olabildiği damar tıkanıklıklarında da görülebiliyor” diye konuştu.
HANGİ GÖZ OLDUĞU ÖNEMLİ
Hastanın çift görmeyi hangi gözüyle yaşadığının da diğer önemli bir detay olduğunu aktaran Nefesoğlu, “Problem tek gözde yaşanıyorsa, bu durum problemi yaşayan hastanın gölgeli veya eğik görmesinden kaynaklanabiliyor. Eğer hasta, her iki gözü açıkken çift görüyorsa, problem daha ciddi bir durumu işaret ediyor” dedi. Çift görmeyle ortaya çıkan hastalıkların tedavi edilebildiğini söyleyen Nefesoğlu, “Genellikle görüşte düzelme sağlanabiliyor. Problem gözdeki kırma kusurundan dolayı gerçekleşmişse, özel gözlüklerin kullanımı, göz kaslarına yapılabilecek cerrahi müdahale veya göz kaslarına botoks enjeksiyonu gibi yöntemler uygulanıyor” şeklinde konuştu.