Yusuf Kaplan'ın 100 kitaplık okuma listesi tamamlandı: Önemli yerler 4 farklı kalemle çizilecek

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, ‘Önümüzü açacak öncü kuşak için 100 kitaplık okuma listesi’nin beşincisini yayınladı. Kaplan böylece üç yıldır peyderpey yayınladığı listeyi tamamlanmış oldu. Genç kuşağa medeniyet perspektifi ile Müslümanca düşünme melekeleri kazandırmayı hedefleyen Kaplan, dil zevki oluşturulması için de ipuçları vermeye devam ediyor.

Haber Merkezi
Yusuf Kaplan ve okuma listesindeki bazı kitaplar.

Türkiye'nin önemli düşünürlerinden olan Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, 100 kitaptan oluşan okuma listesi tavsiyesine dair yazılarının beşincisini yayınladı. ‘Önümüzü açacak öncü kuşak için 100 kitaplık okuma listesi’ başlığı ile ile kaleme aldığı yazılarda ödünç bir akıl ile ödünç bir dünya inşa edilemeyeceğinin altını çizen Kaplan, kendi dünyamızı, tarihimizi, toplumumuzu tanımamız gerektiğini savunarak eğitim sisteminin de kendi kültür dinamiklerimizle şekillenmesi gerektiğini ifade ediyor.

RUH KAZANDIRMALIYIZ

Amacının yalnızca kitap okutmak değil ruh kazandırmak olduğunu belirten Kaplan, “Mevcut eğitim sisteminin, fikir, sanat, kültür ve medya rejiminin genç kuşaklarımızı nasıl öldürdüğünü ve önümüzü açacak öncü kuşakların nasıl yetiştirilebileceğini göstermek” diyor.

Bir eğitim sisteminin kendi çocuklarını kendi medeniyet dinamikleri ekseninde değil de, başka bir medeniyetin gözlükleriyle, bakış açılarıyla, idealleriyle, kavramlarıyla yetiştiriyorsa durumun çok vahim olduğuna inanan Kaplan, toplumun mezarını kazdığına hatta ülkenin temelini dinamitleyerek geleceğini yok etmekten başka bir şey yapmadığın söylüyor.

ÖNCÜ KUŞAK İÇİN DERTLENİYOR

“Bizim öncü kuşaklarımızı nasıl yetiştirebiliriz?” derdiyle dertlenen Kaplan, bu yakıcı mesele üzerinde kafa patlatıyor. Kendince bir çözüm yolu bulan Kaplan, 5 aşamadan oluşan 100 kitaplık bir okuma listesi hazırladı ve 20 Kasım 2016’da yayınlamaya başladı. İlk aşamasında dert sahibi yapacak kitaplar sunan Kaplan, 27 Mart 2017’de yayınladığı ikinci aşamada usûl kitaplarıyla derse geçiyor. Kaplan, 2 Temmuz 2018’de yayınladığı üçüncü aşamada ise tarihe, tarih felsefesine, medeniyetler tarihine ve felsefesine odaklanıyor.

Yusuf Kaplan, listesinin dördüncü aşamasında, okuru düşünce tarihi, İslâm düşüncesi, çağdaş düşünce, sanat, edebiyat ve estetik okumalarına yönlendiriyor. Beşinci ve sonuncu aşamada İslâm, Doğu ve Batı medeniyetlerinin klasik metinlerini sunacağını yazılarında hatırlatan Kaplan’ın seçtiği kitaplar sosyal medyada da büyük ilgi görüyor. Çok sayıda internet kullanıcısı arama motorlarında Yusuf Kaplan'ın tavsiye kitap listesini araştırıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/01/28/04/07/resized_411ad-d1646fb2yusufkaplan.jpg

DÜNYA GENELİNDE İLGİ GÖRDÜ

100 Kitaplık Okuma Listesi’nin yirmişer kitaptan oluşan ilk iki aşamasının bütün dünya genelinde yoğun ilgi gördüğüne söyleyen Kaplan, sadece Türkiye’de değil, Avrupa ülkelerinden Amerika’ya, Japonya’dan Avustralya’ya kadar dünyanın her yerinde ilk listenin okunduğunu belirtti.

100 kitaplık okuma listesinde İslam'ın Dirilişi, Beş Şehir, Uzun Hikâye gibi yapı taşı diyeceğimiz kitaplar yer alıyor. Bunların yanı sıra yerli ve yabancı yazarların gözünden İslam tarihi, dünya tarihi, mimari, edebiyat ve sosyoloji gibi farklı birçok konu ele alınıyor. İşte Yusuf Kaplan’ın şimdiye kadar önerdiği okuma listesindeki kitaplar:

Kaplan, dördüncü aşamada bazı kitapların bütün ciltlerine ayrı rakamlar verdiği için son listeyi 75’ten başlattı.

KİTAPLAR 4 FARKLI KALEMLE OKUNACAK

‘Önümüzü açacak öncü kuşak için 100 kitaplık okuma listesi’ni tamamlayan Kaplan, tavsiye ettiği kitaplar için bir de okuma yöntemi sundu. Kitapları 4 kurşun kalem ile okunmasını öneren Kaplan, "Bu okuma yöntemi, liste kadar önemli" diye belirtti. İşte o yöntem:

1-Yeşil kalemle-Kilit kavramların altı çizilecek.

2-Kırmızı kalemle-Önemli satırların altı çizilecek.

3-Mavi kalemle-Atlanmayacak yerler işaretlenecek veya gerekirse çizilecek hafifçe.

4-Siyah kurşun kalemle-Kitabın sayfalarının sağ ve sol kenarlarına notlar alınacak, üst boşluklara en önemli cümle yazılacak.

Okuduğunuzun kitabın birinci bölümü bitince, sırasıyla:

1-Önce yeşil kalemle çizilen yerler / kavramlar hızla okunacak

2-Kırmızı kalemle çizilen satırlar okunacak

3-Sayfaların üst taraflarına yazılan cümleler okunacak...

Bu üç işlemden sonra kitabın ikinci bölümüne geçilecek. Her bölüm, bu şekilde okunacak..."

HAYAT
Canı pahasına doğruları söylemekten geri durmayan şair: Nef’i

HAYAT
Neyzen Tevfik’in vefatının 66. yılı

HAYAT
R’leri söyleyemeyen şair: Özdemir Asaf