Türkiye'den Doğu Akdeniz'de yeni adım: Yavuz ihtilaflı bölgeye gidebilir

Doğu Akdeniz’de geçmiş dönemlere göre nispeten düşen tansiyon son günlerde yeniden yükseldi. Rum Yönetimi’nin 7 numaralı parsel için anlaşma imzalamasına Türkiye ‘Bu alanda arama yapılmasına izin vermeyiz’ yanıtı verdi. Türkiye’nin, Rum tarafının atacağı adıma göre Yavuz’u gerekirse ihtilaflı bölgeye gönderme kararı alması gündemde. Enerji uzmanları ise sıcak çatışma riskine vurgu yaparak her iki tarafa da itidal çağrısı yaptı.

Yavuz Sismik Gemisi, Doğu Akdeniz'de ilk görev süresince kritik hamlelerde kullanılmıştı.

Türkiye’nin itidal çağrılarına rağmen Rum Yönetimi krizi tırmandıracak adımlar atmaktan geri durmuyor. Son olarak Türkiye’nin ‘itilaflı’ olarak nitelediği 7 No’lu parselde İtalyan ve Fransız şirketlerine arama izni veren Rum Yönetimi’ne Ankara’nın nasıl bir yanıt vereceği merak ediliyordu.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, bu denklemde Yavuz Sismik Gemisi’nin yeni ve çok kritik bir rol oynayabileceğine işaret etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/21/10/49/resized_d3107-8d4a25fagurkankumbaroglu.jpg

Yavuz’u 3 numaralı alanda görebiliriz

“Yavuz sondaj gemisinin ilk seferde Magosa körfezi Karpaz yarımadası açıklarında Türkiye Petrolleri’nin KKTC’den ruhsat aldığı bölgede sondaj yaptığını biliyoruz” diyen Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/09/21/10/54/resized_54425-59ba57d0yavuzmersin.jpeg

Sıcak çatışma riski var

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin kıta sahanlığı ile çakışan 7 numara sözde ruhsat sahası için anlaşma imzalayan İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketlerinin 3 numaralı sahada da sözde ruhsatları var. Hem Rum tarafının hem de Türk tarafının ruhsat verdiği bu sahanın neredeyse tamamı ihtilaflı. İhtilafın sıcak çatışmaya dönüşme ihtimalinin çok yüksek olduğu bir saha.

Akdeniz’de gerginliğin zirve yaptığı bir dönemde Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz enerji kaynaklarına ilişkin meşru davasını uluslararası topluma anlatacak ve diyaloğu geliştirecek girişimlerin geliştirilmesi gerekiyor.”

GÜNDEM
Yavuz sondaj gemisi Mersin'de: Hazırlıkların ardından daha da güneye gidecek