MOSSAD çorap söküğü gibi gidiyor: MİT ipin ucunu yakaladı gerisi geliyor!

MİT'in, İsrail menşeli casusluk faaliyetlerini hedef alan MOSSAD'a yönelik son “para kasası” operasyonu büyük ses getirdi. MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yöneten Kosova uyruklu Liridon Rexhepi tutuklanması ve ilişkide olduğu casusların İsrail adına ne tür faaliyetler yaptıklarının tespit edilmesi, MİT’in başarılı operasyonların son halkasıydı. Bugünkü köşe yazısında MİT’in, MOSSAD hücrelerini kararlılıkla çökerttiğine değinen Yeni Şafak yazarı Yahya Bostan bir kaynağının kendisine “İpin ucu yakalandı, gerisi geliyor” dediğini de aktardı. Bostan, son aylarda MİT’ten darbe üstüne darbe yiyen İsrail istihbaratı için şu çarpıcı yorumu yaptı: “MOSSAD çorap söküğü gibi gidiyor da diyebiliriz.”

MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yöneten Liridon Rexhepi MİT'in son operasyonuyla yakalanmıştı.

MOSSAD'ın Türkiye'deki hedeflerini özel dedektifler aracılığıyla takip eden Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İsrail istihbarat servisine çalışan çok sayıda hücreyi çökertti. MİT, 2024 yılı içinde MOSSAD’a yönelik kamuoyuna yansıyan üç operasyon gerçekleştirdi. Çok sayıda İsrail ajanı ve saha elemanı deşifre edildi. Son olarak ise Doğu Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye soktuğu parayı MOSSAD’ın ağına dağıtan , İstanbul’a inince takibe alındı ve tutuklandı.

Your browser doesn't support HTML5 video.

MOSSAD İran'da yaptığını yapamadı

bugünkü köşe yazısının son bölümünde İsrail’in, İran’da olduğu gibi Hamas yöneticilerini Türkiye’de de hedef almak istediğini ancak MİT’in MOSSAD’a yönelik kararlı operasyonlarının bu tehdidin önüne geçtiğine dikkat çekti.

Liridon Rexhepi’nin yönettiği para ağının ortaya çıkarılmasını, “İstihbarat dünyası iki şeye önem veriyor: Bilginin gelişi, paranın gidişi. Bunları takip ederek sonuca ulaşabiliyor” şeklinde analiz eden Bostan, MİT’in MOSSAD hücrelerini çorap söküğü gibi çözdüğünü, bir kaynağının sözlerini aktararak vurguladı.

MOSSAD çorap söküğü gibi gidiyor

“İsrail’in, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde Hamas yöneticilerini hedef alacağı tehdidi gerçekçiydi. Nitekim bunu yaptılar. Hamas lideri -ve müzakerelerin beyni- Haniye’yi İran’da hedef aldılar. Türkiye’de ise yapamıyorlar. Sebebi MİT’in MOSSAD’a dönük kararlı operasyonlarıdır.

Bugüne kadar birçok MOSSAD hücresi MİT operasyonlarıyla çökertildi. Yapılan -ve kamuoyuna yansıyan- son operasyon İsrail istihbaratının para kasasına yönelikti. Çıkan haberlerden detayları okudunuz: MOSSAD’ın Türkiye’deki para ağını yöneten, Doğu Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye soktuğu parayı Suriye’deki MOSSAD ağına dağıtan Kosova uyruklu Liridon Rexhepi, Türkiye’ye giriş yapınca takibe alındı ve tutuklandı.

İstihbarat dünyası iki şeye önem veriyor:

Bunları takip ederek sonuca ulaşabiliyor. Bu operasyon, daha önce MOSSAD’a yapılan operasyonlar zincirinin yeni bir halkasıydı. Bir kaynağım diyor ki

Doğu Akdeniz’de tektonik kırılma beklentisi

İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın casuslarına yönelik yürütülen operasyonlar 2021'de başladı.

Filistin'den getirilen yaralılardan bilgi topladı

2024 yılındaki ilk operasyon 5 Ocak tarihinde İstanbul merkezli 8 ilde düzenlendi. Mossad adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 34 şüpheliden 15'inin tutuklandığı soruşturmada dikkat çeken detaylara ulaşıldı. İsrail İstihbarat Servisi ile bağlantılı kişi veya kişilerin, ülkede bulunan Filistin ve Suriye uyruklu kişilerle irtibatlanarak İsrail için önem arz eden bilgi ve belgelerin elde edildiği, aktarılan bilgiler karşılığında uluslararası para transfer şirketleri, havale ofisleri ve canlı kuryeler vasıtasıyla bilgi aktaran kişilere para transfer edilerek ödeme gerçekleştirildiği tespit edildi.

Bağlantılı olduklarını kabul ettiler

Mossad'a yönelik operasyonların şubatta yapılan ikinci ayağında özel dedektifler aracılığıyla MOSSAD'a bilgi sattığı iddiasıyla 7 kişinin tutuklandığı soruşturmada 4 şüpheli ifadelerinde MOSSAD ile bağlantılı olduklarını kabul etti.

Bu yolla maddi menfaat elde eden G.K'nin 6 kişi hakkında bilgi toplama eylemlerini, aralarında eşi ve üvey oğlunun da bulunduğu S.A.Y, F.S.K, S.Y ve Y.A.D. ile birlikte gerçekleştirdiği bilgisi verilen yazıda, şüphelinin ayrıca, devletin veri tabanındaki bilgileri kamu kurum ve kuruluşlardaki irtibatları aracılığıyla elde ettiği ve bunları "casusluk" suçundan tutuklu olan diğer şüpheli M.K. ile maddi gelir karşılığında paylaştığı bildirildi.

Hamza Turan Ayberk

98 banka hesabı çıktı

Mart ayındaki üçüncü operasyonda para karşılığı MOSSAD’a bilgi sattığı için gözaltı alınan eski polis şefi, özel dedektif Hamza Turan Ayberk’in de arasında olduğu 6 kişi tutuklandı. Hamza Turhan Ayberk, Mossad ajanlarıyla "Victoria" kod adlı kişi aracılığıyla 2019'da bağlantıya geçti.

Karşılığında banka hesapları ve kripto para üzerinden maddi kazanç sağladı. Ayrıca ajanlarla yüz yüze görüşmeler yapmak için Belgrad'a seyahat ettiği ve seyahat masraflarının İsrail istihbaratı tarafından karşılandığı tespit edildi. Ayberk'in casusluk faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri gizlemek amacıyla 98 ayrı banka hesabı kullandığı ortaya çıktı. Ayrıca, İsrail istihbaratına Türkiye'deki eylemler ve emniyet tedbirleri hakkında bilgi aktardığı da tespit edildi.

MOSSAD'ın ajan belirleme tekniği deşifre edildi

Operasyonlar sonrası yürütülen soruşturmalarda Mossad'ın edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları belirlenen şüphelilerin seçilme süreçleri ve eylemleri ortaya çıkarıldı. İlk teması araştırma şirketi kisvesi altında kuran MOSSAD, her özel dedektifle çalışmayıp, iş birliğine yatkın olanları seçiyordu.

MOSSAD, hedeflerinin resmi kayıtlardan özel bilgilerine ulaşıp, dedektifleri bu bilgilere göre yönlendiriyordu. Teknolojik imkanları da kullanan MOSSAD, casuslarına web sitesi kurma, bilgisayar korsanlığı, güvenli ev ve ambulans temini gibi görevler de veriyordu. Casuslar, maddi kazanç uğruna bu ilişkilerini sürdürüyorlardı.

Türkiye'de devşirdiği profilleri casus olarak kullanıyordu

Peki, MİT'in İsrail menşeli casusluk faaliyetlerini hedef alan, Mossad'a yönelik son büyük operasyonu nasıl yapıldı? Mossad'ın çökertilen operasyonunun amacı neydi? Türk istihbaratının operasyonel gücü ne seviyede ve nasıl gelişti? Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merve Seren, Mossad'a yönelik son büyük operasyonu AA Analiz için kaleme aldı.

Operasyon, uzun bir hazırlık sürecinin ardından İstanbul merkezli 8 ilde düzenlendi ve 46 kişi gözaltına alındı. Ele geçirilen belgeler, Mossad'ın Türkiye'deki yabancılar üzerinden keşif, takip, darp ve adam kaçırma planlarını açığa çıkardı. Mossad, operasyonlarında genellikle kendi ajanlarını kullanmak yerine yerli unsurlar ya da yabancı uyruklularla çalışıyor ve Türkiye'de devşirdiği mülteciler, öğrenciler gibi çeşitli profilleri casus olarak kullanıyordu.

Operasyonların 2 temel amacı vardı

Türkiye’nin Mossad’a karşı yürüttüğü operasyonun 2 temel amacı vardır. , İsrail’in Türkiye’nin ulusal çıkarlarına doğrudan yahut dolaylı olarak zarar veren tüm istihbarat faaliyetlerini deşifre etmek ve başarısızlığa uğratmaktır. Bu anlamda MİT’in, herhangi bir istihbarat başarısızlığına mahal vermemek için önleyici ve ön-alıcı niteliği haiz bir operasyonel planlama yaptığı göz önünde bulundurulmalıdır. , MİT’in Türkiye topraklarını, örneğin İsrail-İran arasında cereyan ettiği şekilde, iki farklı ülkenin istihbarat savaşlarının "eylem üssüne çevirme" teşebbüslerini engellemekti.

DÜNYA
Baskınlar Mossad işi

GÜNDEM
Mossad ajanı vaaz vermiş

DÜNYA
Mossad Süleymaniye’yi neden çekti?

GÜNDEM
Mossad ajanı vaaz vermiş

ÖZGÜN
MOSSAD’ın Türkiye’deki para kasası Liridon Rexhepi kimdir?

DÜNYA
İran Mossad ajanını idam etti

GÜNDEM
7 MOSSAD muhbiri daha yakalandı