Libya için karar anı

Libya’da ABD, Rusya, BAE ve Mısır’ın desteklediği Hafter terör örgütü Trablus’a saldırıyor. Türkiye’nin “Libya hükümeti asker isterse göndeririz” teklifinin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Sarrac ile bir araya geldi. Trablus’un düşmemesi Türkiye’nin desteğine bağlı.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile anlaşma imzalayıp Doğu Akdeniz’de tüm hesapları değiştiren Libya hükümeti zor durumda. Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), tarihi Dolmabahçe mutabakatının gerçekleştiği 27 Kasım’dan beri CIA devşirmesi Halife Hafter’in saldırılarıyla boğuşuyor. BM tarafından tanınan UMH’nin kontrol ettiği Zaviye, Trablus, Misrata, Sirte hattı, başta Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere pek çok ülkenin işgal girişimine sahne oluyor. Akdeniz sahilindeki başkent Trablus’u güneyde 3 koldan kuşatmak isteyen Hafter güçleri şimdiye dek bu amacına ulaşamadı. Ancak ABD, Rusya, Fransa, BAE, Mısır, Ürdün ve Yunanistan’ın doğrudan, Çad ve Sudan’ın da dolaylı destek verdiği Hafter, çatışma alanını her geçen gün daha da genişletiyor. Bu ülkelere karşı aylardır kararlı bir direnç gösteren meşrû UMH’nin arkasındaki tek güç ise Türkiye.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/15/01/25/resized_dce6f-de75d0fdumh5.jpg

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya ile gerçekleşen mutabakattan rahatsız olanların oyunları bozuldu

DOHA’DA SARRAC’LA KRİTİK GÖRÜŞME

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/15/01/30/resized_dec69-1dc3356edoha2.jpg

Cephe hattında direnmeye devam eden UMH’ye destek için doğrudan askeri müdahale gerekiyor. Trablus’ta sokaklar “Türkiye acilen gelmeli” sesleriyle yankılanırken dün Katar’ın başkenti Doha’da önemli bir temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 19. Doha Forumu için Katar’da bulunan UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Sarrac ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Talep edilmesi halinde asker göndermeye hazırız” şeklindeki mesajından hemen sonra gerçekleşen görüşmede Sarrac’ın Hulusi Akar’dan resmi talepte bulunmuş olabileceği belirtiliyor. Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in de yeraldığı görüşmede UMH Başkanı Sarrac, İstanbul’da deniz anlaşmasının yanında imzaladığı askeri ve güvenlik işbirliği anlaşmasına binaen Türkiye’den asker talep edip Libya’da üs kurmasını isteyebilir. Böyle bir adım, sahadaki dengeleri bir anda değiştirme potansiyeli barındırıyor.

HAKLARIMIZI KORURUZ
https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/12/15/01/29/resized_b965d-abb9a3d7doha3.jpg

Ankara, deniz yetki alanı sınırlandırma anlaşması imzaladığı UMH’yi işgalcilere karşı korumaya kararlı. Sarrac’la görüşmesinin ardından yaptığı kısa açıklamada Bakan Akar, “Biz deniz hak, alaka ve menfaatlerimiz ile hukuk çerçevesinde yapılması gerekenleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Biz sadece uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı, hukukumuzu koruyoruz, kollamaya da devam edeceğiz” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise toplantıda ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın ele alındığını bildirerek, “Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarımızı kararlılıkla korumaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Şimdi gözler, Türk Silahlı Kuvvetleri muharip unsurlarının Libya’ya sevk edilip edilmeyeceğine çevrildi.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'ya her türlü desteği vermeye hazırız

LİBYA CEPHESİ

GÜNDEM
Libya ile anlaşma BM’de

DÜNYA
Komutandan Libya itirafı: BAE yönetiyor, Ruslar da savaşı planlıyor