Kimsenin iradesini satın alamazsınız

ABD Başkanı Trump’ın BM üyesi ülkelere yönelik tehdidine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Bizim kararımız bellidir. Kimsenin iradesini dolarla satın alamazsın” dedi. Dünya ülkealerine çağrıda bulunan ve ABD'nin tehditlerine boyun eğmemelerini isteyen Erdoğan, dünyanın Amerika'ya güzel bir ders vereceğini söyledi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, müzik alanında Göksel Baktagir’e, sinema alanında Yavuz Turgul’a, geleneksel sanatlar alanında Ali Toy’a, resim alanında Selahattin Kara’ya ve vefa ödülüne layık görülen Nurettin Topçu adına yeğeni Ayşe Nermin Topçu’ya ödüllerini takdim etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde, ABD Başkanı Donald Trump’ın BM üyesi ülkeleri tehdit etmesine sert tepki gösterdi:

(Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylaması) ABD’nin başkanı tehdit sallıyor. Nedir bu tehdit? Diyor ki ‘Biz yüz binler, yüz milyonlar, milyarlar veriyoruz, bizim düşüncemizin aksine hareket edenler var. Bunların hepsini tek tek kaydediyoruz.’ Peki, Amerika’ya ne diyorlar, ‘demokrasinin beşiği.’ Demokrasinin beşiği, dünyada dolarla satın alınacak iradeler arıyor. Sayın Trump, siz Türkiye’nin demokrasi iradesini dolarlarınızla satın alamazsınız, bizim kararımız bellidir.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRI

Tüm dünyaya da sesleniyorum. Sakın ha, böyle ufak tefek dolarlarla demokrasi mücadelenizde iradenizi birilerine asla satmayın. O dolarlar gelir ama satılan irade bir daha geri gelmez. Onun için duruşunuz çok önemli. Biz bugün Afrika ülkelerinin hepsini dolaşıyoruz ama biz dolarlar geri gelsin diye dolaşmıyoruz. Hepsi kimliğini, kişiliğini bulsun diye dolaşıyoruz.

BU NASIL DEMOKRASİ

Şu yapılanları gördüğümüz zaman, ‘Bu nasıl bir demokrasidir’ diye kendi kendimizi hesaba çekmek durumundayız. Demokrasi mücadelesi verilecekse böyle kalkıp iradeleri dolarla satın almak suretiyle engelleyerek değil, bırakın, herkes iradesini özgür bir şekilde kullansın, özgür bir şekilde ortaya koysun. Temenni ediyorum ki bugün Amerika oradan beklediği neticeyi alamaz ve bu konuda dünya, Amerika’ya çok güzel bir ders verir diye beklentim var, temennim var.

PETROLÜN ŞIMARIĞI

(BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed’in hakaret ve iftirası) Türkiye’nin Suriye’de, Irak’ta, Ortadoğu’da, Balkanlar’da, Kafkasya’da, Kuzey Afrika ve diğer coğrafyalarda verdiği mücadelenin anlamını ancak tarihe bakarak kavrayabiliriz. Fahreddin Paşa’yı ve Medine müdafaasını bilmezsek, işte bir kendini bilmez çıkar, bize ‘Erdoğan’ın ecdadı işte böyledir.’, adeta ‘hırsızdır’ diyecek kadar adileşir, alçaklaşır, ileri gider. Bu adam neyin şımarığıdır? Petrolün, elindeki paranın şımarığıdır.

BUNLAR CAHİLDİR

Benim ecdadım Medine’yi müdafaa ederken be terbiyesiz, senin ecdadın neredeydi? Sen, önce bunun hesabını bize ver. O emanetler şimdi Topkapı Sarayı’nda, Kutsal Emanetler’in olduğu yerde 24 saat Kur’an-ı Kerim tilavet edilmek suretiyle oranın anlamına, manasına uygun bir şekilde bu koruma süreci devam ediyor. Ama bu saygısızlığı, bu hakareti yapan kişi, acaba bu emanetler nedir diye sorsanız inanın bilmez. Öyle de bunlar cahildir.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da kararın yoğun bir diplomasi çalışmasının ürünü olduğunu söyledi. Kararı TRT Haber’e değerlendiren Kalın şunları kaydetti: Amerikan yönetiminin diplomasi girişimleri açısından bütün o tehdit ve şantajların hissedildiği, duyulduğu, baskıların yapıldığı bir ortamda, bir kere onlar açısından büyük bir hezimet var ortada. Bu kadar güçlü bir desteğin çıkması da Filistin meselesinin bütün dünyanın ortak bir tutum içerisinde olduğunu gösteriyor.

DÜNYA
Bahreyn Kudüs tasarısına 'kabul' oyu kullandı

DÜNYA
İsrail’in hamisi