FETÖ'yü kendi tuzağı ByLock ele verdi

Darbe girişimiyle ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışan FETÖ/PDY üyeleri, "gizlilik" esaslı kullandıkları şifreli yazışma programı ByLock sayesinde yakayı ele verdi. Darbe girişiminin ardından yapılan araştırmalarda Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından deşifre edilen şifreli haberleşme programı ByLock, FETÖ üyelerinin tespitinde önem rol oynadı.

Yeni Şafak
Bylock

Türkiye genelinde ByLock kullandığı belirlenen FETÖ üyelerine yönelik operasyonlarda, programı telefonlarında kullanan, aralarında hakim, savcı, askeri personel, adliye görevlisi, akademisyen, öğretmen, polis, sağlık ve kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 5 bin zanlı hakkında işlem yapıldı. Zanlılardan yaklaşık 3 bini tutuklanırken, 2 bini ya adli kontrol şartıyla ya da suçsuz bulunarak serbest bırakıldı.

Bu operasyonların yanı sıra 15 Temmuz'dan bu yana devam eden soruşturmalar kapsamında tutuklanan yaklaşık 38 bin zanlının büyük bölümünün de ByLock kullandığı öğrenildi.

FETÖ'nün ByLock programı iddianamelere yansıdı

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame ise ByLock kullanımının terör örgütü yapılanması içindeki önemini gözler önüne serdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla örgüt mensuplarının kullanmaya başladığı ByLock'un nasıl çalıştığı ve kullanıldığı iddianamede ayrıntılı şekilde yer aldı.

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen eski 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında bulunduğu 42'si tutuklu 60 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, başta İngilizce yazılan uygulamanın daha sonra "Turquoise" adlı güncellemeyle Türkçe'ye dönüştürüldüğüne işaret edildi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/11/12/03/37/resized_7965c-3d98a86dmansetckopyakopya2.jpg

ByLock kullananlara 10 yıl hapis istemi

İzmir'de ByLock kullanıcılarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame de İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, tutuklu 2 sanık hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası talep edildi. ByLock ile ilgili detaylara yer verilen iddianamede, örgüt adına faaliyet yürüttükleri ileri sürülen sanıkların, bu programı yoğun şekilde kullandıkları ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütün kapatılan dernek ile eğitim kurumlarında çalışma içerisinde oldukları bilgisine yer verildi.

GÜNDEM
ByLock ihaneti

HSYK seçimlerinde ByLock üzerinden irtibat kurulmuş

FETÖ mensubu hakim ve savcılara, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri için gönderilen talimatta, seçimlere ilişkin haberleşmelerin ByLock irtibat ağı üzerinden yapılması istendi.

Hakim ve savcılardan adliyelerdeki eksikliklerin tespit edilmesi, bölgelere gelecek HSYK adaylarına iletilen bu eksikliklerin seçim propagandası olarak kullanılması talep edildi.

DÜNYA
FETÖ'nün haberleşme ağı 'By Lock' adım adım böyle çözüldü

215 bin kişi ByLock kullanıyor

Bilişim Uzmanı Füsun Nebil, ByLock programını 215 bin kişinin kullandığının tespit edildiğini, programın sanal mağazadan indirilmediğini ve kriptolu yazışıldığını anlattı.

Türki̇ye Bi̇li̇şi̇m Derneği̇ Yöneti̇m Kurulu Başkanı İlker Tabak da ByLock'un Türkiye'de kullanımı yaygın olan WhatsApp, Viber gibi bir haberleşme ve mesajlaşma programı olduğunu söyledi. Kullanıcıların cep telefonlarına kolay bir şekilde ByLock programını yükleyebildiklerini belirten Tabak, yüklemek için kişinin, "programın nereden yükleneceği" bilgisine sahip olması gerektiğini aktardı.

Programın görünümü aynı, içeriği farklı

FETÖ mensuplarının haberleşmede kullandığı gizli programın kurulumu ve kullanımına ilişkin detaylar, örgüt üyelerinin ifadelerine de yansıdı.

Örgütün, toplu iletişim ağı WhatsApp görünümlü "Eagle" adlı gizli bir uygulamayı kullandığı da belirlendi.

FETÖ üyesi polis ve askerler, uygulamaların "Abi" diye nitelendirilen kişiler tarafından tavsiye edilerek telefonlara yüklendiğini anlattı.

ByLock'un 2015'ten itibaren silinerek yerine daha güvenli olduğu sanılan "Eagle" adlı programın kullanılmaya başlandığını dile getiren zanlılar, örgüt üyelerinin dışında hiç kimsenin programı yükleyemeyeceğini ve kullanamayacağını vurguladı. Zanlılar, programların görünümünün tüm telefonlardaki uygulamalarla aynı ancak içeriklerinin farklı olduğu bilgisini de verdi.