e-Devlet soyağacı sorgulaması açıldı mı?

e-Devlet kapısında Alt-Üst Soy bilgisi sorgulamanın açılıp açılmadığını herkes merak ediyor. Hizmete girdiği andan itibaren vatandaşlardan yoğun talep gören soyağacı sorgulama sistemi daha önce askıya alınmıştı. Yapılan açıklamada, e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti olan "Alt-Üst Soy Bilgisi" hizmetinin, günlük kota ile hizmet vereceği belirtildi. Peki şuanda soyağacı sorgulama yapılabiliyor mu? Alt-Üst Soy Bilgisi nasıl öğrenilir?

Yeni Şafak
E-devlet

E-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti erişime açıldığı andan itibaren yoğun ilgiyle karşıladı. "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" isteyen vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle sistem askıya alınmıştı. Sonrasında yapılan açıklamada ise, e-Devlet soyağacı sorgulama hizmeti olan "Alt-Üst Soy Bilgisi" hizmetinin, günlük kota ile hizmet vereceği bildirildi.

Soyağacı sorgulama ne zaman yapılacak?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/11/01/41/resized_17899-2d56091625.jpg

Soyağacı sorgulama nasıl yapılır?

Öncelikle e-Devlet'e T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır.

Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, e-devlet sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranını açması gerekiyor.

Buradaki ekrandan Alt Üst Soy Listesi açılabiliyor. Bu ekrandan ayrıca belge görüntülenmesi de sağlanabiliyor.

Hangi yıllara kadar Alt-Üst Soy Bilgisi veriliyor

Sayfaya girenler 1800'lü yıllara kadar üst soy bilgilerini kontrol etmeye imkanı bulabiliyor.

GÜNDEM
Türkiye'nin 'muhtarı' e-Devlet

e-Devlet şifresi nedir, nasıl alınır?

e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz.

Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.

e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcısıysanız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra "Profilim" alanında bulunan iletişim bilgileri kısmına cep telefonunuzu kaydettiyseniz ya da cep telefonunuzu veya hem cep telefonunuzu hem de e-posta adresinizi e-Devlet Kapısında doğruladıysanız şifre yenileme hizmetinden yararlanarak yeniden şifre temin edebilirsiniz. Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza, yeni T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra da şifre oluşturabilirsiniz.

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT'den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu işlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.

e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

GÜNDEM
e-Devlet kilitlendi: Herkes bunu arıyor