Beyni destekleyen bir çok durumun bağırsaklardan kaynaklandığı söylenir. Hatta bağırsaklar için ikinci beyin de denmektedir. Sızdıran bağırsak sendromu çoğunlukla bağırsak limenün geçirgenliğinde gerçekleşmiş artışı tanımlar. GAPS diyeti ile glüten tamamen beslenme düzeninden çıkarılır. Ayrıca probiyotik ve prebiyotikler beslenme tüketiminin içine rutin olarak eklenir. Sızıntılı bir bağırsağa katkı sağlaması mümkün durumların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Gaps Diyeti Kimler Tarafından Yapılır?
Gaps diyeti yapabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda sayılanlara ek olarak aşağıdaki psikolojik problemlerde de bu diyetin uygulanmasında çeşitli faydalar olduğu bilinmektedir:
Gaps Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
arasında işlenmiş, trans yağ içeren, laktoz ve soya içeren, tahıl içeren besinler gelmektedir. Bütün bu sayılan besinler bağırsakların zora girmesine neden olmaktadır. Bunları tüketmek yerine kişilerin şunlara yer vermesi gerekecektir:
GAPS diyetinde temel kural bağırsakların zora girmemesidir. Yapay olan besinlerin hepsi bağırsakları zorlar. Bunlardan kurtulan bağırsaklar sağlığına kavuşur. Bu diyette bağırsakları zorlamayan ve tüketilmesi önerilen besinler şu şekildedir:
Gaps Diyeti Aşamaları Nelerdir?
Gaps diyeti aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
Disiplin isteyen bir diyettir. Ancak başarılı sonuçlar alınır ve sonraki seneler için yatırım niteliğindedir. Çocuklarda daha çabuk iyileşme görülmesini sağlar. Yaklaşık 2 senelik bir süreçtir. Sindirim sisteminin bir kere sağlıklı bir şekilde çalışması sağlandığı zaman bütün besinlerden kademeli olarak tüketilmesinde sakınca yoktur.
Gaps Diyetinde Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir?
arasında şunlar yer alır:
Bunlar da ilginizi çekebilir: