Yüzbinlerce öğrenci kritik virajda

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday ve aileleri şimdi tercih süreci gibi kritik bir süreç yaşıyor. Bireylerin geleceğinde büyük rol oynayacak tercihte okulların sunduğu eğitimin kalitesi, bulunduğu şehir gibi faktörlerin yanı sıra sosyal imkan ve donatılar da karar sürecinde etkili olacak.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Derin Ekonomi’den tercih rehberi gibi dosya

Son yıllarda üniversite sayısındaki ciddi artış ile yükseköğrenim hayali kuran daha fazla sayıda genç, 7-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek tercih yarışıyla, bu hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek. Derin Ekonomi dergisi, Ağustos sayısında; tercih rehberi niteliğinde bir dosya ile öğrencilere ve ailelerin yol gösteren bir çalışmaya imza attı. 129 devlet üniversitesinin yanı sıra 77 vakıf üniversitesi ve meslek yüksekokulu ise, gençlerin kendilerini tercih etmesi için kıyasıya bir rekabet içerisinde. Sadece bu yıl 17 yeni üniversitenin öğrenime başlayacağını düşünürsek, tercih döneminde gençlerin önündeki seçenek sayısı bir hayli fazla olacak. Bu gerçeğin farkında olan yükseköğrenim kurumları, gençlere hayallerini gerçekleştirmeleri ve daha yukarı taşıyabilmeleri için birbirinden cazip seçenekler sunma yarışında.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/05/01/42/resized_3d399-fb2fdfc0kapakagustos.jpg

YENİ ÜNİVERSİTELER KALİTE PEŞİNDE

Genç ve dinamik nüfusu ile Türkiye son 15 yılda üniversiteleşme konusunda bir hayli mesafe kaydetti. Devlet üniversiteleri yanı sıra vakıf üniversiteleri ile tüm alanlarda gerekli iş gücünün eğitilmesinde büyük rol üstlenen üniversitelerde, şu an için kayıtlı öğrenci sayısı birçok ülke nüfusunu aşmış durumda. Eğitimde niceliğin yanı sıra niteliğin de büyük öneme sahip olması dolayısıyla üniversite yönetimleri yıllar geçtikçe kaliteyi arttırabilmek için yoğun çalışmalar yürütüyor. Yükseköğretimde devlet üniversiteleri dışında önemli bir açığı kapatan vakıf üniversiteleri de sundukları olanaklarla son yıllarda çok daha fazla öğrenciye hitap etmeye başladı. Halen sayıları meslek yüksekokulları ile birlikte 77’ye yükselen vakıf üniversiteleri dünya ile rekabet edilebilmesi ve nitelikli araştırmalar yürütülmesi için büyük roller üstleniyor. Özellikle sundukları burs olanakları ile vakıf üniversiteleri bu nedenle farklı beklentileri olan binlerce öğrenci için önemli bir alternatif haline geliyor. Ayrıca devlet ve vakıf üniversite sayısındaki artış da üniversiteler arasında rekabetin artmasına ve doğal olarak kalitenin yükselmesine yol açıyor.

EN ÖNEMLİ KRİTER ŞEHİR

Geçtiğimiz aylarda yürütülen bir araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin eğitim görecekleri üniversite tercihlerinde üniversitenin bulunduğu şehir en önemli kriter olarak öne çıktığı görülüyor. Aynı araştırmaya göre iş güvencesi sağlayan üniversite olması ve tercih edilecek bölümün imajı da öğrencilerin tercihlerinde etkili olan diğer kriterler olarak ön çıkıyor. Bu nedenle bu tercih döneminde de gençlerin seçecekleri bölüm dışında üniversitelerin akademik ve sosyal olanaklarını da dikkate almaları büyük öneme sahip.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/05/01/41/resized_3fa96-82d2dca365.jpg

AKADEMİK KADRO ÖNEMLİ AVANTAJ

Eğitimde en önemli belirleyicinin akademik kadro yanı sıra üniversitede ekipman kalitesi olmasından hareketle, birçok üniversite gençleri çekebilmek için ciddi çalışmalar yürütüyor. Akademik kadro ve ekipman kalitesinin yanı sıra sosyal etkinlikler, proje ve burs olanakları, yurt ve beslenme imkânları üniversite tercihinde öğrencilerin ve velilerin öncelikli kriterleri oluyor. Üniversite tercihinde gençlerin beklentilerinin karşılanması büyük öneme sahip olduğu için tercih döneminde üniversitelerin kendilerini yeni öğrencilere doğru tanıtabilmesi de şart. Vakıf üniversiteleri de sundukları olanaklarla son yıllarda çok daha fazla öğrenciye hitap etmeye başladı.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk yanı sıra geleceğin mesleklerine yönelik eğitimlerin de sunulduğu vakıf üniversitelerinde kontenjan açığı sorununun ortaya çıkmaması için bu yıl daha ciddi hazırlıklar yapıldı.

Üniversite farkını donatılar belirliyor

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan tercih süreciyle birlikte öğrenciler için kritik bir viraja girildi. Bireylerin geleceğinde büyük rol oynayacak okul tercihinde okulların sunduğu eğitim kalitesinin yanı sıra imkan ve donatılar da karar sürecini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Uluslararası Final Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Konya Gıda Tarım Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi de sağladığı nitelikli eğitimin yanında sağladığı sosyal olanaklar ile öğrencilerine kavuşmayı bekliyor. Okullar bu bağlamda iş garantili eğitim, burs ve teknolojik altyapılı eğitim sistemleri gibi farklı imkanlar sunarak birbirleriyle yarışıyor.

EKONOMİ
Fındığa piyasa güvencesi

EKONOMİ
1.7 milyarlık baskıyı azalttı

EKONOMİ
150 bin emeklinin maaşı yükseliyor