Ucuz petrol akaryakıtta indirim getirdi

Ham petrolün varil fiyatı son iki ayda yüzde 24 düşüşle 62 dolara kadar geriledi. Ham petrol fiyatlarının bir miktar daha düşmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, 2019’da 35 doları bir risk senaryosu olarak dikkate aldıklarını söyledi. Bu düşüş Türkiye’de akaryakıtın pompa fiyatlarına yansımaya başladı. Benzinde yapılan toplam 55 kuruşluk indirimin ardından motorindeki indirimin de bugün 14 kuruş olarak pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Bu, motorine 6 ay sonra yapılan ilk indirim olacak.

İbrahim Acar
82 doları aşan ham petrolün varil fiyatı, 62 dolara kadar geriledi.

Eylül’ün son haftasında 82 doları aşan ham petrolün varil fiyatı, 62 dolara kadar geriledi. İki ayda yüzde 24 gerileyen petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyrinin devam edeceği belirtiliyor.

2019’da varil fiyatının 35 dolara kadar düşeceği bile konuşulmaya başlandı. Bu senaryoyu dile getiren Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, risk senaryolarına göre bu rakamı önümüzdeki yıl görebileceklerini söyledi.

İRAN’I ZAYIF DÜŞÜRME GAYRETİ

İran’a yönelik ambargosu nedeniyle yükselmesi beklenen petrol fiyatlarının düşmesinde ABD’nin Suudi Arabistan’ı daha fazla arza teşvik etmesinin etkisi var. Trump’un İran’ın petrol gelirlerini olabildiğince azaltma gayreti sürerken, ABD’nin de petrol üretimini arttırması nedeniyle ülkenin stokları son bir yılın zirvesine çıktı. Uzmanlar, Brent petrol ve uluslararası piyasalarda motorin fiyatlarının düştüğünü belirterek, “Petrolde arzın azalmayacağı, buna karşılık talebin gerileyebileceği öngörüsü bulunuyor.

Petrol fiyatlarının küresel ekonomideki yavaşlama, artan arz ve değer kazanan doların etkisiyle ekim ayı başında bu yana düşüşünü sürdürmesi Türkiye gibi petrol ithalatçısı ekonomiler için olumlu bir tablo oluşturuyor. Nitekim akaryakıt fiyatlarında bunun etkisini görmeye başladık. Brent petrol ve uluslararası piyasalarda motorin fiyatları düştü. Bu durum, benzinin ardından motorinde de pompada indirimi beraberinde getirdi. Eşel Mobil sistemden dolayı hazinenin sağladığı sübvansiyonun tahsili tamamlandığı son üç indirim benzinin pompa fiyatına yansıtıldı. Son on günde benzinde yapılan indirimlerin toplamı 55 kuruşu buldu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/22/11/35/resized_8ae30-acf95237sde.jpg

MOTORİNDE 6 AY SONRA İNDİRİM

Hazine’nin sağladığı sübvansiyonun tahsili motorinde de tamamlandığı için bugünkü indirim pompa fiyatlarına da yansıtıldı. Bugünden geçerli olmak üzer yapılan 19 kuruşluk indirimin 14 kuruşunun pompa fiyatlarına yansıtılması bekleniyor. Devletin, her litre motorinde halen Eşel Mobil uygulaması gereğince son 5 kuruşluk ÖTV alacağı bulunuyor. Motorinde, önce ÖTV sıfırlanacak. Kalan tutarın indirim olarak pompaya yansıyacak. Bugünkü indirimin 13-14 kuruş olması hesaplanıyor.

EKONOMİ
Enflasyon hızla düşecek

EKONOMİ
Spekülasyona denge freni