'Kırmızı altın'da yüzler gülüyor

Türkiye'nin turp ihtiyacının büyük kısmının karşılandığı Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde hasat başladı. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir "Her yıl toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında 5 ay süreyle 5 bin kişi turp sayesinde evine ekmek götürüyor" dedi.

Yeni Şafak
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadına başlandı.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadına başlandı.
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde turp hasadına başlandı.

Yörede "Kırmızı altın" diye tabir edilen ve bu yıl 30 bin dekarlık alana ekilen turp, işçiler tarafından topraktan sökülerek, traktörlerle Savrun Çayı'nı taşınıyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan tarım işçileri, soğuğa rağmen ürünleri Savrun Çayı'nda yıkayarak geçimlerini sağlıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatin Rüştü Özeser yaptığı açıklamada, ilçeye özgü turpun lezzeti ve dayanıklılığıyla bilindiğini söyledi. Turpun toplama, yıkama ve paketleme aşamalarında yöre insanına iş imkanı sağladığını ifade eden Özeser, "Bu yıl ilçede 30 bin dekar araziye ekimi yapılan turpun Türkiye genelinde bilinen 10 türü bulunuyor. En kaliteli türler ise Kadirli ve çevresinde yetiştiriliyor" dedi.

Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayan turp üreticisi Mustafa Durmuşoğlu ise sektörün tamamıyla hava şartlarına bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Bu yıl bol verim ve güzel fiyat olmasını umut ediyoruz. Havaların soğuk ve yağışlı olması halinde yüzümüz gülecek inşallah" ifadelerini kullandı.

İşçiler ise hasadın başlamasına sevindiklerini anlatarak, kış aylarında turpun kendileri için kırmızı altın olduğunu belirtti.

EKONOMİ
Mucize bitkinin gramı 50 lira

EKONOMİ
Köylüye 2 milyon liralık gelir sağlıyor

EKONOMİ
10 milyon solucan ile alternatif gübre

EKONOMİ
100 kilogramdan 1,5 litre üretiliyor