Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımız ile Buluşuyor" programında konuştu.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Siz çiftçi kardeşlerimi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, gazi mekanda ağırlamaktan büyük gurur duyuyorum. Bu gazi mekanın çevresinde 29 şehidimiz var. Buralarla ilgili birileri niçin yapıldı dedi. Birileri yargıya gittiler, ama avuçlarını yaladılar.
15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinde çiftçilerimiz büyük emek sarfetti. Bir dönem kıyafetinden ötürü Kızılay'a alınmayan insanlar 15 Temmuz gecesi Kızılay'da destan yazdı. Benim oyumla dağdaki çobanın oyu bir mi diyenlere büyük bir ders verdiniz. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır sözünü ete kemiğe büründürdünüz.
Açıklayacağımız yeni teşviklerin hayvan yetiştiriciliğine yeni bir soluk getireceğine inanıyorum. Bir millet stratejik konularda üstünlük sağlamadan geleceğine bakamaz. Bir devlet için yerli savunma sanayii ne kadar önemliyse, gıda sanayii de o denli önemlidir. Nüfus, silah ve asker bakımından güçlü olduğu halde, gıda açısından yetersiz olduğu için yeryüzünden silinen devletler olduğunu biliyoruz.
"GRUP KÜRSÜLERİNDE TV'LERDE ELEŞTİRİYORLAR..."
Kimi grup kürsülerinde kimi TV'lerde sabah akşam hükümetimizin tarım politikalarını eleştiriyorlar. Tarım konusundaki cehaletlerini yüzsüzlükleriyle ukalalıklarıyla örtmeye çalışıyorlar. Ülkemizin en başarılı olduğu alanlardan biri tarım ve hayvancılıktır. Ana muhalefetin başındaki zata hatırlatmak istiyorum;
Son 15 yılda eğitim ve sağlıkta ülkemize çağ atlattıysak, tarım, hayvancılık ve gıda sanayisinde de çağ atlattık.
ÇİFTÇİLERE MAZOT MÜJDESİ
Çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk kez mazot desteğini biz başlattık. Şimdi de 23 Şubat 2018 tarihinden itibaren çiftçilerimizin mazot maliyetinin yarısını biz ödemeye başlayacağız.
Türkiye tarımsal hasılada Avrupa birincisi oldu.
300 KOYUNA KADAR KREDİ
Hayvan yetiştiriciliği geliştirmek, koyun ve sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacını karşılamak için bugün önemli bir adım atıyoruz. Bu proje ile talep edenlere TİGEM arracılığı ile Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar 300 koyunu ve yemini temin ediyoruz. Doğacak kuzulara da alım garantisi bizden.
YÜZDE 10 SÜBVANSİYON
Ayrıca TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz. Kırmızı et ihracatını karşılamak için Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerimize yüzde 10 sübvansiyonlu kredi veriyoruz. Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz
"ÇİFTÇİYE DESTEKLERİMİZİ TAM 7 KAT ARTIRDIK"
Başbakan Binali Yıldırım "Çiftçilerimiz Milletin Evinde Cumhurbaşkanımız ile Buluşuyor" programında konuştu.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Önceliğimiz milletin refahı ve mutluluğudur, bunu için hep önce insan diyoruz. Ekonomide dev adımlar atıyoruz, büyük projeleri bir bir hayata geçiriyoruz.
Memleket kokan ellerinizle topraklarımızın bereketine bereket katıyorsunuz. Hain saldırılara karşı canınızı da, malınızı da feda etmekten geri çekinmediniz. Kahramankazanlı kardeşlerim, 15 Temmuz'da destan yazdılar. Uçaklar kalkmasın diye yetişmiş tarlalarını yaktılar. Anadolu çiftçisi ülke sevdalısıdır yiğittir, cömerttir.
İktidara geldiğimiz ilk günden bugüne çiftçimizin yüzü gülsün diye çalışıyoruz. 15 yıl önce kişi başına kırmızı et tüketimi Türkiye'de 5 kilo iken şimdi 15 kiloya çıktı. 3 kat artış oldu. Hayvancılıkta artış bu kadar hızlı olmadığı için bir miktar ithal et ile fiyat kontrolünü sağlıyoruz.
Çiftçiye verilen destekleri tam 7 kat artırdık. Tarım ihracatımız 3.7 milyar dolardan 17 milyar dolara çıktı. Türkiye ihracatçı ülke konumundadır. Hayvancılık desteğini 15 yılda 36 kat artırdık. Hayvancılık ve tarımı geliştirerek büyütmek için hazırlanan projelerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.