BES'e otomatik katılım başladı

45 yaş altı çalışanların otomatik olarak katılacakları Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 1 Ocak 2017 ile birlikte başladı. Sisteme katılım ile tasarruf oranlarında artış hedeflenirken çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanmakta. yenisafak.com olarak sistemin tüm detaylarını sizin için derledik...

Yeni Şafak

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yeni yılla birlikte yürürlüğe girdi. 45 yaş altı tüm çalışanların zorunlu olarak katılacağı sistemle devlet tasarruf oranlarında artış sağlamayı hedeflerken, hem bireylerin emeklilik dönemindeki refah düzeyi yükseltecek, hem de oluşan uzun vadeli emeklilik fonları ile ekonomiye ciddi bir kaynak oluşturma hedefleniyor.

Bireysel Emeklilik Sistemine katılım

45 yaşın altındaki (1972 ve yukarı yıllarda doğanlar) tüm çalışanlar otomatik olarak sisteme girecek. Kanun tasarısında ücret karışılığı tüm çalışanların (kamu görevlileri ve işçiler) sisteme otomatik olarak dahil edilmesi ve bu şekilde sisteme dahil edilen çalışanlara iki ay içinde cayma hakkı öngörülüyor.

Kademeli geçiş olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kamu ve özel sektör çalışanlarının BES'te otomatik katılımda kademeli geçişi öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını ifade ederek, yeni düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: “Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dâhil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek. Bu şekilde mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalışanımız sisteme dâhil olacak" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/01/12/10/resized_a7cda-8e63ad5240abe3540797757efdda06ad7b96b4ed.jpg

Tasarruf oranları

Ülkemizdeki tasarruf oranları Dünyadaki tasarruf oranları ile karşılaştırıldığında, tasarruf konusunda ülkemizin kat edebileceği önemli bir mesafe olduğu görülmekte. Sisteme katılım ile tasarruf oranlarında artış hedeflenirken, otomatik katılım uygulaması ile yurtiçi tasarruf oranlarının artması ve çalışanların sahip oldukları refah seviyelerinin emeklilik dönemlerinde de sürmesi amaçlanmaktadır.

45 yaş altı 13 milyon çalışanın dahil edilmesi bekleniyor

İşverenler BES için Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş 18 emeklilik şirketinden en az biri ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olacak. BES'e otomatik katılım ile 45 yaş altı 13 milyon çalışanın dahil edilmesi bekleniyor. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere ilgili kanun uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacak. Emeklilik şirketi olarak faaliyet gösterecek tüm şirketler, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bağımsız dış denetim ve şirket iç denetim unsurları tarafından denetim sürekli ve gözetim altında tutulacak.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/01/12/14/resized_23520-c73dd5015eabb76bba2778addc92e8d52fce02ba.jpg

Çalışanların prime esas kazançlarının en az yüzde 3'ü kesintiye uğrayacak sistemde çalışanın isteği doğrultusunda ücretten işverence kesilecek ve işverenin sözleşme imzaladığı emeklilik şirketine aktarılacak. Katkı payları ise çalışanın seçtiği fonlarda yatırıma yönlendirilecek. İki ay sonunda istediğiniz zaman çıkacağınız sistem fonlarında faizli ve faizsiz yatırım seçeneği bulunacak.

Katılımcı, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanacak.

EKONOMİ
13 milyon çalışan 'BES'lenecek

EKONOMİ
'Zorunlu BES'ten çıkmayın'

EKONOMİ
Devletten BES kumbarasına 2 milyar lira

EKONOMİ
Hazineden "BES" açıklaması