Türkiye ile Irak arasında Habur Sınır Kapısı’na ek ikinci bir gümrük kapısının açılması için girişimler artıyor. Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’yı da Bağdat üzerinden Basra Körfezi’ne bağlayacak Ovaköy Sınır Kapısı için tarihi karar bekleniyor. Mal ve hizmetlerin Irak üzerinden Kuveyt, Katar, BAE ve diğer körfez ülkelerine ulaştırması hedeflenen Ovaköy’ün devamında kara ve demir yolu projesi planlanıyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin Ankara’da gerçekleştirdikleri görüşmede bu konu da gündeme geldi.
KÖRFEZLE TİCARETİ KATLAYACAK
BÖLGENİN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK
Ovaköy Sınır Kapısı ve devamındaki ticaret güzergahının açılmasıyla Türkiye-Irak ilişkilerinin ekonomik, siyasi, kültürel alanlarda pozitif etkileneceğini dile getiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Türkiye’nin bu projeyi hayata geçirmek için yıllardır yoğun çaba sarf ettiğine dikkat çekti. Son olarak Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi arasında gerçekleşen görüşmede konunun ele alındığı bilgisini veren Taha, bu görüşmede alternatif olarak açılacak ikinci bir sınır kapısının dahi bu potansiyeli karşılamakta yetersiz kalacağını paylaştıklarını aktardı.
TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR
Kazımi ile görüşeceğiz
Türkiye-Irak İş Konseyi olarak Irak Başbakanı Kazımi’den randevu talep adıklarını ve önümüzdeki günlerde bir görüşme gerçekleştireceklerini bildiren Taha, projenin hayata geçmesiyle birçok sektör için de önemli iş alanları oluşabileceğini söyledi. Taha, “Bölgede temiz su konusunda da çeşitli problemler mevcut. Bu sebeple su arıtma alanında da iş alanları mutlaka doğacaktır. Ayrıca enerji alanında büyük bir potansiyel bulunuyor. Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasıyla aslına bakarsanız her sektör için büyük fırsatlar oluşacak” ifadelerini kullandı.
20 milyar dolar ticaret hacmi
Mersin’den Kuveyt ve Katar’a demiryolu
2016 yılında ortaya konan demir yolu projesine göre Mersin’den başlayacak demir yolu hattının Basra Körfezi ve sonrasında Kuveyt ve diğer körfez ülkelerine kadar uzanmasının planlandığını ifade eden Emin Taha, deniz yoluyla geç gidiyor, hava yoluyla da maliyetli oluyor. Demir yoluyla daha hızlı ve sağlıklı, mallar zarar görmeden ürünler adrese varacaktır” ifadesini kullandı. Türkiye’yi hem kara yolu hem de demiryolu ile körfeze bağlayacak Ovaköy-Bağdat arası yaklaşık 600 kilometre uzunlukta. Ovaköy-Basra Körfezi arası ise 1200 kilometreye çıkıyor.
PKK taşeron olarak kullanılıyor