Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PKK’nın Münbiç’ten çıkarılmasına ilişkin ABD’li mevkidaşı Pompeo ile görüşmesinin detaylarını anlattı. Çavuşoğlu, teröristlerin Suriye’de işgal ettiği bütün noktalardan çıkarılacağına ilişkin Washington’la mutabakat olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Suriye’de işgal ettiği Münbiç’ten çıkarılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasında uzlaşılan yol haritasına ilişkin konuştu. Washington’da mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Antalya’da buluştuğu basın mensuplarına ABD temaslarının ayrıntılarını anlattı.
PKK’nın Münbiç’ten çıkarılacağını, ayrılırken silahlarının alınacağını, teröristlerin Fırat’ın doğusuna gideceğini kaydeden Çavuşoğlu, birkaç ay içinde Münbiç’te oluşturulacak modelin başarıya ulaşması halinde bunun Suriye genelinde uygulanacağını vurguladı. PKK’nın Suriye’de işgal edilen bütün bölgelerden çıkarılması için ABD-Türkiye arasında mutabakat bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:
TÜM BÖLGELERİ KAPSIYOR
“Ekipler önce bir hazırlık yapacak. Sonra uygulama safhasına geçeceğiz. YPG’nin Münbiç’ten çekilecek. Buraların güvenliğini Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri sağlayacak. Bu süreç içinde ayrıca üçüncü aşamayı söylüyorum, birlikte buraları kimin yöneteceğine, güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz. Bu şekilde Münbiç’i istikrara kavuşturmuş olacağız. Suriye’nin geleceği partisiymiş, demokratik gücüymüş, buna benzer PKK’nın oluşturduğu kurum ve kuruluşların, birlikte oluşturacağımız yapının içinde kabul etmeyiz dedik. Münbiç modelini Münbiç tamamlandıktan sonra diğer alanlara da taşıyacağız. Yani şu anda YPG’nin işgal ettiği diğer alanlara da taşıyacağız. Mutabakatımızda bu da var.”
NEREYE GİDECEKLER?
“Teröristlerin Fırat’ın doğusuna gitmeleri, bizim onların orada kalmasını kabulleneceğimiz anlamına gelmez. Bize yönelik tehdit esas itibarıyla Fırat’ın doğusundan geliyor. İşte o zaman YPG nereye gidecek? Esas soru burada. Bunların hepsini istihbaratımız, askerimiz, tüm birimlerimiz, muhataplarıyla görüşecekler. Biz buralarda onların kalmasını istemiyoruz. Terör örgütlerine hiçbir şehri, bölgeyi teslim edemeyiz. Ağırlıklı Arap olan yerde, yönetim ve güvenlikte Arap olacak. Dolayısıyla Kürt ise mesela Kobani’de Kürtler olacak. PKK dışındaki Kürtler olacak. Bunun Rakka’da da olması gerekiyor, hepsinde olması gerekiyor.”
AMAÇ İNSANLARIN DÖNMESİ
“Net bir şekilde söylüyoruz. Ön hazırlık toplantısı 0-10 gün diyoruz ve altı ayı bulmayacak, daha yarısı olmayacak bir süreç diyoruz. Burada oyalamaca yok. Burada artık bir ülke, bir taraf Türkiye veya ABD’de, ‘Ben bu yol haritasını imzaladım ama vazgeçtim’ derse, yol haritası akamete uğrar. Aksi takdirde aylardır tartıştığımız çalışma gruplarının içinde askerlerin, istihbaratın, bizlerin, savunma bakanlıklarının olduğu bir çalışma ve yol haritasıdır. Amacımız başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere Münbiç, Rakka ve diğer şehirleri terk etmek zorunda kalan mültecilerin ya da yerinden edilmiş insanların geri dönüşünü sağlamaktır. Umarım bunu uygularız, iki tarafta da kararlılık var.”
FETÖ deyince Brunson diyorlar
ABD tarafına özellikle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda adım atmaları gerektiğini söylediklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, “Onlar da Brunson konusunu (tutuklu rahip Andrew Brunson) gündeme getirdiler. Bizim toplantımızdan sonra bu konuları ele alan çalışma grubu ön toplantısını orada yaptı. Belki temmuz ayı içinde bir toplantı da Türkiye’de yapılır” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “FETÖ’ye ilişkin Türkiye’den gelen bilgi ve belgeleri ciddiye alıyorum” dediğini aktaran Çavuşoğlu, mevkidaşının ayrıca FBI’ın Gülen hakkında ciddi bir soruşturma başlattığını söylediğini paylaştı.
İlişkiler kopacaktı
PKK’nın Münbiç’i terk etmesi konusunda 2016’da dönemin ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’ye verdiği sözlerin tutulmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Tam tersine PKK/YPG’ye destekleri arttı. Silah desteği verdiler, bu destekle YPG işgal ettiği alanları genişletti ve aşağı yukarı Suriye topraklarının yüzde 25’ini ele geçirdi. Tabii ilişkilerimizi bozan ve hatta kopma noktasına, yol ayrımına getiren gelişmelerden biri buydu. Tam bu noktada Tillerson’un Ankara ziyareti oldu. O ziyarette birlikte adım atma konusunda bir mutabakat sağlamıştık ve şu anda bu noktaya geldik. Dolayısıyla bu adım, atacağımız adım, esasen hem Suriye’nin geleceği için önemli hem de ABD ile bozulan ilişkilerimizi tekrar rayına koymak için bir fırsat. O yüzden bu yol haritasının tam olarak uygulanması gerekiyor” dedi.