Ordu fikri Avrupa'yı böldü

Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından ortaya atılan 'Avrupa ordusu' fikri, AB'nin lokomotif ülkeleri olan Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden destek bulurken, birliğin bazı ülkeleri tarafından 'uçuk' bulundu. Hollanda, Avusturya, İsveç ve İrlanda, bu fikre şiddetle karşı çıktı. AB, yeni bir bölünmenin eşiğinde.

Yeni Şafak
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May, Almanya Başbakanı Angela Merkel

Avrupa Ordusu fikri, ilk olarak geçtiğimiz yıllarda Avrupa Komisyonu Başkanı tarafından ortaya atılmıştı.

diyen Juncker'ın fikri, geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı çağrısıyla yeniden gündeme geldi.

Avrupa ikiye bölündü

Ortak ordu teklifi, Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkeleri tarafından desteklenirken, Hollanda gibi önemli ülkeler tarafından ise desteklenmiyor.

Fransa ve Almanya'nın yanı sıra, İtalya ve İspanya da ortak bir ordu kurulması fikrine sıcak bakıyor. Bunların yanı sıra Macaristan, Çekya, Polonya ve Slovakya da ortak ordu kurulması fikrine olumlu yaklaşıyor ancak bu ülkeler ortak askeri gücün göçmen akınlarına karşı kullanılması ve sınır güvenliğinin arttırılması yönünde görüş bildiriyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/16/03/34/resized_9dbdd-4a396b3bokumayazma.jpg

Avrupa Birliği'nin ilk günlerinden bu yana ortak ordu fikrinin karşısında, AB'den önümüzdeki Mart ayında ayrılacak olması ortak ordu sürecinin önünü açabilir. Öyle ki, Brexit referandumu sırasında AB'den ayrılınması yönünde kampanya yürüten siyasetçiler seçmenin önüne Avrupa Ordusu kurulacağı ve İngiltere'nin güvenliğinin Brüksel merkezli bir ordunun eline bırakılamayacağı yönünde sözlerle gitmişti.

AB'de askeri alanda yapısal olarak önemli ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Merkel, dedi.

Merkel, bu ordunun NATO'ya karşı bir ordu olmayacağının altını çizerek, NATO içinde ortak bir Avrupa ordusu ile yer alınabileceğini kaydetti.

#Merkel giderayak yuhalandı pic.twitter.com/jzVRm3wbsb

İngiltere'nin yanı sıra, Rusya'ya komşu olan Letonya ve Litvanya'nın ortak Avrupa ordusu yerine güvenlikleri için NATO şemsiyesini tercih ettikleri biliniyor.

Avusturya, İsveç, Finlandiya ve İrlanda gibi ülkeler ise askeri tarafsızlıklarını korumak için ortak ordu fikrine karşı çıkıyor.

Hollanda: Çok uçuk

Hollanda Savunma Bakanı Ank Bijleveld, ülkesinin hükümetinin "Avrupa ordusu" kurulmasına karşı olduğunu söyledi.

Bakan Bijleveld, mecliste yaptığı konuşmada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Avrupa ordusu vizyonunu "çok uçuk" ifadesiyle nitelendirdi.

DÜNYA
Merkel yuhalandı

DÜNYA
Juncker'in 'dış sınır koruma planı' ortaya çıktı

DÜŞÜNCE GÜNLÜĞÜ
AB ortak ordu kurmaya hazır mı?

DÜNYA
Avrupa ordusu kuralım