Kokeşi bebekler popülerliğini koruyor

Oval kafa, silindir vücut, kolsuz ve bacaksız olarak üretilen Kuzeydoğu Japonya’ya ait kültür-sanat ürünü Kokeşi bebekler, 200 yıldır favori oyuncaklardan biri olmayı sürdürüyor.

Kokeşi bebekler, nesillerdir Japon çocukların sevimli oyuncağı olmayı sürdürüyor.

Japonya’da el yapımı ahşap “Kokeşi” bebekler, nesillerdir Japon çocukların sevimli oyuncağı olmayı sürdürüyor. Japon çocukların yaklaşık 200 yıldır severek oynadıkları Kokeşi’ler, modern rakiplerine karşın hala vitrinleri süslüyor. Kuzeydoğu Japonya’ya ait kültür-sanat ürünü bebekler genellikle oval kafa, silindir vücut, kolsuz ve bacaksız olarak üretiliyor. Narin fırça darbelerinin mimikler verdiği Kokeşi’ler, ahşap, özel makinelere monte edilen çarkların muntazam dönmesiyle oyuluyor ve el yordamıyla silindir şekil kazanıyor. Saman parçasıyla zımparalanan her bir ahşap parçası, el aletleri ve hassas işçilikle cilalanıyor ve ince fırçalarla boyanıyor.

Farklı karakterler

200 yıla yakındır süren oyuncak geleneği için yılın farklı dönemlerinde, Kokeşi kostümlerinin giyildiği festivaller düzenleniyor. Japonya’da Kokeşi bebeklerinin her biri özgün karakteristiğini modern zamana taşıyabilen 11 farklı geleneği bulunuyor. Bunların arasında kafası oynayabilen Nanbu Kokeşi, boyalı şapkalı Yajiro Kokeşi, yatay çizgi desenli Tsuçiyu Kokeşi öne çıkıyor.

Özgün dizaynlar

Geleneksel tasarım ile modern ürünleri buluşturan “Sosaku Kokeşi” ise bu çağın çocuklarının ihtiyaçlarına hitap ediyor. Zira “Sosaku Kokeşi” muhafaza ettiği klasik tasarım üzerine dünya geneli çocukların ilgi odağındaki karakterleri çalışıyor. Böylelikle şekil veren ve dizayn eden Kokeşi sanatçısı, özgün model üzerinde daha özgür yaklaşımlar sergileyebiliyor. Japonya’da “Sosaku Kokeşi” üretiminin yüzde 70’i başkent Tokyo’nun kuzeybatısındaki Gunma eyaletinde yapılıyor. Gunma eyaletinin Şinto bölgesinde yer alan “Usaburo Kokeshi” firması ise bölge genelinde en ünlü atölyeye sahip.

HAYAT
Bu sergide parmak izi bile var

HAYAT
Mücevheri değil bakırı seçtim

HAYAT
Atıl yapılar dönüşebilir