Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) geçen yıl İslamofobik ve ırkçı-terör saldırılarını içeren “Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarını Hedef Alan Saldırılar” başlıklı raporu yayınladı. YTB Başkanı Abdullah Eren, Avrupalı Türkleri hedef alan 253 saldırının kayıtlara geçtiği hatırlatılan raporu ve YTB’nin saldırılara karşı neler yaptığını Yeni Şafak’a anlattı.
YENİ NORMAL HALİNE GELDİ
Her geçen gün Müslümanları hedef alan saldırıların arttığını söyleyen Eren, “Maalesef bu saldırılar neredeyse dünyanın birçok farklı coğrafyasına yayılmış durumda. Bu aslında küresel bir alarm durumu. Batı’da İslam düşmanlığı adeta bir ‘yeni normal’ haline geldi” dedi.
MERKEL’E IRKÇILIK RAPORU VERİLDİ
Türkiye’nin yurt dışındaki beşeri varlığının 7 milyonu bulduğunu sadece Almanya’da 3,5 milyon Türk bulunduğunu hatırlatan Eren, “Buralardaki varlığımız dördüncü nesile ulaşmış. Bulundukları topluma sanattan spora, eğitimden bürokrasiye, akademiden siyasete aktif katkılar sunuyorlar. Buna rağmen maalesef Avrupa’daki Türk toplumu hiç hak etmediği halde ırkçı saldırılara hedef olabiliyor” dedi. Eren, YTB olarak vatandaşları yalnız bırakmadıklarını belirtirken, saldırıların ulaştığı boyutun ve etkilerinin görülmesi açısından raporlamanın önemine değindi. 2018’de Almanya’da yaşanan saldırılara ilişkin Almanca bir raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman Şansölye Angela Merkel’e verdiğini kaydeden Eren, söz konusu raporların Türkçenin yanı sıra Almanca, Fransızca, İngilizce hazırlandığını vurguladı.
BURS VERİYORUZ
Saldırılara karşı Türk vatandaşlarına iletişim ve savunuculuk eğitimleri verdiklerini, hukuki destekler sunduklarını belirten Eren, “Diasporamızın üniversite öğrenimi gören genç mensuplarına insan hakları alanında farkındalık oluşturacak çalışmalar yapıyoruz. Yine diasporamız için insan hakları ve diasporanın haklarına dair uzmanlaşmayı da teşvik etmek amacıyla hukuk alanında uzmanlık bursu sağlıyoruz” dedi.
DESTEK SUNULUYOR
Eren, şöyle konuştu: “Saldırıya uğrayan vatandaşlarımızı yalnız bırakmıyor yanlarında olmaya gayret ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Almanya Hanau’da yaşanan ırkçı saldırıda hemen harekete geçtik. İlgili arkadaşlarımız ve bizzat kendim Hanau’da vatandaşlarımızı ziyaret ettik. İhtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Hanau’da Türk, Alman ve diğer toplumlardan on binlerce kişinin katılımıyla ırkçılığa karşı çok önemli bir yürüyüş düzenlendi. Bu doğrultuda yine YTB olarak ‘Yeter Artık- Es Reicht’ temasıyla yeşil sahalarda ve sosyal medyada farkındalık çalışması yaptık.”
AİHM ÇAĞRISI
Vatandaşlardan bu saldırıları ilgili birimlere bildirmelerini isteyen Eren, “Özellikle Avrupa’daki Türk STK’larına önemli görevler düşüyor. STK’larımızın saldırılar konusunda daha fazla rol üstlenmesi, gerekli takibi yapması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde aktif çalışmalar yapması önemli” dedi.