ABD’den 2 düşmanca adım

İsrail, Yunanistan ve GKRY’yi bir şemsiye altında toplayan Washington, Atina ile askeri işbirliğini derinleştiriyor. Yunan medyası, ülkedeki iki üste ve limanlarda ABD askerinin daha görünür olacağını yazdı. Türkiye’yi hedef alan “Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasa Tasarısı” da ABD Kongresi’ne sunuldu.

Sernur Yassıkaya
ABD ordusuna ait USS George H.W. Bush isimli uçak gemisi

ABD yönetimi Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’ye yönelik hasmane tutumunu her geçen gün artırıyor. Washington bu amaçla İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan’ı bir şemsiye altında biraraya getirmekten, bölgede askeri mevcudiyetini ve hareketliliğini artırmaya kadar pekçok adım atıyor. Washington’un özellikle son dönemde Yunanistan ile askeri alanda işbirliğini geliştirmesi ve derinleştirmesi de gözden kaçmıyor. Son olarak Yunan Kathimerini gazetesi Atina ve Washington’ın Yunanistan’daki Amerikan silah sistemlerinin daha da pekiştirilmesi için “esnek” seçenekler üzerinde durduğunu yazdı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/16/01/51/resized_f5ec8-55f4e2bcmansetabdciftecevreleme.jpg

ASKERİ VARLIK ARTIRILACAK

Gazeteye göre iki taraf arasındaki planlama çerçevesinde, Yunan askeri üslerindeki ABD varlığının artırılmasından, tatbikatların kapsamının genişletilmesi ve Amerikan donanmasının Yunan limanlarında görünürlüğünün yükseltilmesine kadar pek çok konu gündeme alındı.

İKİ ÜSSE TAKVİYE

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/16/01/52/resized_50d3d-aea74257mansetek.jpg

KONGREDE KIBRIS TASARISI

Washington’un Türkiye’ye yönelik F-35 ve S-400 tehditleri devam ederken ABD Kongresine de provokatif bir yasa tasarısı sunuldu. ABD’li Cumhuriyetçi senatörler Marco Rubio ve Bob Menendez’in, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki stratejisini Türkiye karşıtı şekillendirmeyi hedefleyen iki taraflı ‘Doğu Akdeniz’de Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasa Tasarısı’nı Kongre’ye sunması dikkat çekti. Yasa tasarısında, “Ege’deki Yunan hava sahasındaki ve Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)’ndeki ihlaller” ifadesiyle dolaylı olarak Türkiye’nin bölgede çıkarları korumaya yönelik aldığı tedbirler hedefe kondu.

ŞER ÜÇGENİNİ AÇIKLADI

İki senatör yasa tasarısında Rumlara silah satış ambargosunun kaldırılması istendi. Tasarıya gerekçe olarak da Türkiye ile ABD arasındaki bozulan ilişkiler gösterildi. Yasa tasarısının Parlamento’ya sunulmasının ardından konuşan Senatör Menendez “ABD’nin Doğu Akdeniz’de önemli ulusal güvenlik çıkarları olduğunu” ifade ederken, “bu çıkarların, Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan ile ilişkilerin güçlendirilmesiyle kuvvetlendiğini” ifade ederek bölgede kurulan şer üçgeninin çerçevesini çizdi. Senatör Rubio ise “Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılması ve Yunanistan’a sunulan dış askeri yardımın genişletilmesi, bölgedeki temel ortaklarımızın istikrara kavuşmasına yönelik total yaklaşımımızın bir parçasını oluşturmaktadır” diye konuştu.

DÜNYA
Bakan Akar: ABD'den FETÖ konusunda somut adım atmasını bekliyoruz