ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu." açıklamasını yaptı.
Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.
"ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecek"
ABD’nin hava saldırısının Esed rejiminin 4 Nisan’da İdlib’in Han Şeyhun beldesinde gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısına tepki olarak yapıldığını ifade eden Davis, “ABD, kimyasal saldırılara tahammül etmeyecektir.” dedi.
Davis, "Bu füzelerle (hava üssündeki) uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, güçlendirilmiş uçak sığınakları, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu." şeklinde konuştu.
Sivil kayıplarını önlemek için mümkün mertebede can kaybının olmamasına dikkat ettiklerini savunan Davis, üssün 2013 öncesinde Esed rejimi tarafından kimyasal silah deposu olarak kullanıldığını ve ABD’nin radar izlerinin Han Şeyhun’daki kimyasal saldırıyı gerçekleştirmek üzere bu hava üssünden havalandığını tespit ettiğini ifade etti.
"Rusya'yı bilgilendirdik"
Saldırıyı, "Esed'in dehşet verici saldırısına orantılı" olarak tanımlayan Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.
"Tüm tedbirleri aldık"
Rusların saldırıdan etkilenmemesi için tüm tedbirleri aldıklarını ifade eden Davis, hava üssünün binasını değil sadece üssünü işleyemez hale getirecek unsurları vurduklarını ifade etti.
3 yılda 162 kez zehir yağdı
Son 10 günde sivillere 4 kez kimyasal bombalarla saldıran Esed rejimi, 25 Mart’ta Hama’nın Latamne beldesinde 2 sivili öldürüp 30’unu yaralamış, İdlib’in El Habit beldesinde ise önceki gün klor gazıyla 20 kişiyi zehirlemişti. Esed’in Suriye’de kimyasal silahlarla en büyük katliamlarından biri 2013 yılında gerçekleşmiş, Şam’ın Doğu Guta semtine sarin gazı içerikli roketler yağdıran rejim, 1400’ü aşkın masumu öldürmüş, 10 binini yaralamıştı. Son katliam, Esed’in ülkedeki 162. kimyasal saldırısı olarak kayıtlara geçti. İşte onlardan bazıları:
Esed'den ilk açıklama: Üssümüz vuruldu
Esed rejimi, "sabah gündoğumu ile birlikte Suriye'nin orta bölgesinde yer bir hava üssümüz Amerikan saldırısına uğradı. Saldırıda kayıplar yaşandı.” açıklamasını yaptı.
Suudi Arabistan'dan destek
Suudi Arabistan, ABD'nin Suriye'yi vurma operasyonuna tam destek verdiğini açıkladı.
İngiltere: Destekliyoruz
İngiltere de, ABD'nin Suriye'yi vurma operasyonuna destek verdiğini açıkladı.
Türkiye'den ilk tepki
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD'nin Suriye'deki üssü füzelerle vurmasına ilişkin olarak, "Umarız bu operasyon barışa katkı sağlar" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, "Bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz" dedi.
BM: Takipteyiz
Birleşmiş Milletler, ABD'nin Suriye'yi vurması ve Rusya'nın 'acil' çağrısının ardından, "Süreci takip ediyoruz" açıklaması yaptı.
Fransa: Gelecek Esed'siz olacak
ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasının ardından Fransa'dan da bir açıklama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, "ABD'nin hava saldırısı, suçlu Esed rejimine yönelik verilen bir sinyal. Gelecek Esed'le olmayacak. Bu bir uyarı" dedi.
İsveç'ten temkinli açıklama
ABD’nin dün akşamki roket saldırısı, Amerikan’nın yeni bir politikası mı, bu açık değil. Eylemin uluslararası yasal dayanağının olması önemlidir.
Merkel: Sorumlu Esed
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu gelişmeden tamamen Suriye Devlet Başkanı Esed'in sorumlu olduğunu söyledi. Merkel, ''Almanya ve Fransa, müttefikleriyle birlikte BM nezdinde Esed'in yaptıklarının hesabını vermesi için çabalarını sürdürecektir'' dedi.
NATO: Barış çabalarını destekliyoruz
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'nin hava üssüne yönelik operasyonunun ardından yaptığı ilk açıklamada, "Barış için yürütülen uluslararası çabaları destekliyoruz" dedi.
AB'den de destek geldi
Esed rejiminin İdlib kentindeki kimyasal saldırısından sonra ABD'nin Suriye'deki askeri üssü vurmasına AB'den destek geldi. AB yaptığı açıklamada "Suriye'deki zulmü sona erdirmek için ABD ile çalışacağız" dedi.