Arabuluculuk nedir?
Arabuluculuk aralarında davaya konu olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin meseleyi bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere ederek çözüme kavuşturdukları bir süreçtir.
Arabuluculuk ve Türk hukuk sistemi
Dünyadaki gelişimine paralel olarak arabuluculuk ülkemizde 1990’lı yılların sonu itibarıyla konuşulan bir konuydu. Konu hakkında bir bilim komisyonu kuruldu. Komisyonunun yaptığı çalışmanın “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı”, 7 Haziran 2012'de TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
Kimler arabulucu olabilir?
Arabulucunun görevi nedir?
Arabulucular, tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarına yardımcı olur. Arabulucu konuyu çözümleyen bir karar vermez. Arabulucunun tarafsız olması gerekir. Arabulucunun taraflardan birisiyle ciddi bir bağı olması halinde arabuluculuk yapmaması gerekir.
12 bin 227 dosyada anlaşma
Konularına göre arabuluculuk
Arabuluculuğun avantajları
Arabuluculuğun ortalama maliyeti
Taraflar arabulucunun ücretini ve masraflarını eşit ödeyecektir. Uyuşmazlığın parayla ölçülebilmesi halinde örneğin 25.000 TL’lık bir olayda taraflar arabulucuya toplam %6 ücret öder. Ücret tarifesine göre uyuşmazlığa konu miktar arttıkça bu oran kademeli olarak düşer. Para ile ölçülemeyen olaylarda ise arabulucunun ücreti saat ücreti olarak ödenir. Bu ücret olaya ve taraf sayısına göre saati 95 ila 240 TL arasında olabilecek. Arabulucu ile tarifenin altında ücret sözleşmesi yapılamaz.