Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan aldığımız bilgilere göre Cuma Namazının kılınışı, Cuma Namazının hükmü ve kaç rekat olduğuna dair bütün bilgilerin detayları haberimizde...
Cuma namazı, dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak üzere on rekâttır.
İşte Cuma Namazını kılınışı;
Öğle ezânı okunduğunda, öncelikle dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.
Nasıl Niyet Edilir?
"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" şeklinde niyet edilir.
Bu namaz öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. İlk rekatta önce Sübhaneke duası okunur. Sonrasında Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı sure okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.
Son oturuşta ise;
Niyet şu şekilde edilir;
"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"
Daha sonra dört rek'at son sünnetinin niyeti şöyledir;
"Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya"
Bu sünnette aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.
Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).
PEKİ CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur.