Arap atları 'Sidi Sabit Harası'nda yetiştiriliyor

Aa
00:0015/02/2014, Cumartesi
G: 15/02/2014, Cumartesi
Yeni Şafak
Arap atları 'Sidi Sabit Harası'nda yetiştiriliyor
Arap atları 'Sidi Sabit Harası'nda yetiştiriliyor

Dünyanın önemli haralarından biri olan Sidi Sabit Harası'nda yaklaşık 150 yıldır saf kan Arap ve İngiliz atları yetiştiriliyor.

Tunus Tarım Bakanlığı'na bağlı Milli At Yetiştirme Kurumu'na ait Sidi Sabit Harası, dünyaca ünlü haralar arasında yerini koruyor. 1866 yılında Vali Muhammed Sadık tarafından saf kan Arap atları yetiştirmek ve neslini korumak için kurulan hara, bugün de Arap ve İngiliz atlarının korunduğu, kayıt altına alındığı yerlerden biri olarak şöhretini sürdürüyor.

Sidi Sabit Harası Müdürü Muhammed ez-Zaviye, "Tunus, Arap atlarının neslini koruyabilen ve kayıt altına alabilen en önemli ülkelerden biri. At çeşitleri arasında en asil sayılan Arap atları burada terbiye ediliyor, atın soyu, geldiği kabile kayıt altına alınıyor ve bir çeşit kimlik kartı çıkartılıyor. Bu da neslin korunmasını sağlıyor" dedi.

Tunus'ta resmi rakamlara göre, yaklaşık 5 bin saf kan Arap atı, 20 bin Berberi atı ve bin İngiliz atı bulunduğunu ifade eden Zaviye, "Harada Arap atlarının yanında saf kan Berberi atları da bulunuyor. Bölgenin asil atlarından Berberi atları da önde gelen atlar arasında yerini koruyor" diye konuştu.

Harada yılda 450 kısrak doğduğunu belirten Zaviye, şunları ifade etti:

"Asil atların spermleri donduruluyor ve suni tohumlama yapılıyor. En kaliteli atlardan alınan bu tohumlar satılıyor. Dünya piyasası ve atın kalitesine göre tohumun fiyatları 2 bin avrodan 40 bin avroya kadar çıkabiliyor. Bunun yanında her yıl mayıs ayında uluslararası pazar kuruluyor ve taylar satışa çıkıyor. Yılda harada özel olarak yetiştirilmiş yaklaşık 80 tay satılıyor. Bir tay, 2 milyon dolar değerinde".

Atların bakımından sorumlu seyis Seyid Mahmud, "Harada, ocak ayından mayıs ayına kadar, doğum yapacak kısraklar karşılanıyor, doğum öncesi ve sonrası bakımları burada yapılıyor. Veterinerlik hizmetlerinin iyi olmasından dolayı sahipleri kısraklarını buraya getiriyor" dedi.

Tunus'ta atlar, güzellik yarışmaları, geçiş törenleri ve ulusal festivallerde gösterime çıkıyor. Haftalık at yarışlarının düzenlendiği Tunus'ta iyi atlar, uluslararası müsabakalara da katılıyor.