Bugün Ankara’daki Millet Kütüphanesi’ni ziyaret edenler kitap dostluğuna dair unutulmaz deneyimler yaşayabiliyorlar. Orada ana işini kitap okumak kılmış, arada orada yatıp kalkanlar var, çayını çorbasını temin eden sımsıcak bir ortamla birlikte her türlü kitaba ulaşımla birlikte.
2010 Yılında 214.414.289 olan yayımcılık sektörü tarafından üretilen toplam kitap adedi 2021 yılı sonunda 438.679.864’e ulaştı. Bu rakam 2022 yılında ise yukarıda belirtilen olumsuz duruma rağmen 380.296.402 olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin ortalamada 3 ayda 2,7 kitap okuduğunu ve bu sayının “Okuyanlar” kümesinde 4,2 kitaba kadar çıktığını gösteren araştırma aynı zamanda, “Okuyabilir” olarak belirlenen kümenin de azımsanmayacak oranda olduğunu ortaya çıkarıyor. Aynı araştırmada gençlerin orta yaş ve yaşlı gruba göre daha fazla okuduğu da vurgulanmıştır.
Bunun haricinde AB’nin Nisan 2018’de yayınladığı araştırmaya göre ülkemiz günlük ortalama 7 dakika okuma süresi ile AB ülkeleri arasında 9. sırada ve kitap okumaya zaman harcanan ana aktivitelerden biri olarak tanımlama oranında da % 10,2 ile 8. sırada yer almaktadır.
Avrupalılar günde 2 ilâ 13 dakikalarını kitap okumaya harcamaktadır. AB ülkelerinde yapılan araştırmalara göre ortalama günlük kitap okuma süresi Fransa’da 2 dakika, İtalya, Avusturya ve Romanya’da 5 dakika, Estonya’da 13 dakika, Finlandiya’da 12 dakika, Polonya’da 12 dakika ve Macaristan’da 10 dakikadır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.