Film o yüzden bu referans metnin oluşum bağlamıyla kendini sınırladı.
Akif’in İngiliz İşgali altındaki Payitaht’tan Anadolu’ya geçişi ve burada bu esnada verilen mücadelenin sıkıntılarına, dramasına, tarihsel ve manevi bağlamına odaklandı.
Bu esnada Mustafa Kemal ile Millî Mücadele’yi yürüten silah arkadaşları arasında tartışmalar olsa da ciddi bir ihtilaf yoktur.
İşgal altında hür iradesiyle hareket etme imkanına sahip olmayan saltanatın Millî Mücadele’ye karşı yürüttüğü siyaset ve kavga önemli bir yer tutmaktadır, ama Payitaht’ın etkisi altındaki Anadolu’yu ikna etmek için
Mehmet Akif, Hüseyin Avni belki Said Nursi ve benzeri dini kanaat önderlerinin çok önemli bir rolü olmuştur. Bizzat Mustafa Kemal’in Mehmet Akif’e “Savaş sadece cephede kazanılmaz, bunun bir de manevi boyutu vardır”
deyişi çok meşhurdur ki Akif camiden camiye, meydandan meydana koşup insanları dini gerekçelerle işgale karşı koymaya motive ediyordu. Yine bizzat Mustafa Kemal’in bu esnada halkı motive ettiği gerekçeler İslam’ın mukaddesatının, İslam vatanının ve Müslümanların, hatta hilafetin salahından başkası değildir. Bu esaslar İstiklal Marşı ile üzerinde ittifak edilmiş Milli Mücadele’nin gerekçeleridir.