Değişim hızlı ve zorunlu oldu. İster biyolojik silah deyin, isterse yanlış yaşam tarzından doğan ve doğal biçimde üreyen mikrop.
İnsanoğlunun hayatındaki her şeyini değiştirecek kadar güçlü bir virüs bu.
Ülke, coğrafya, millet, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, ateist, kadın erkek ayrımı yapmıyor, ama genç yaşlı ayrımı yapıyor.
Çocuklara dokunmuyor.
Çok ibret verici bir durum.
Dünya tarihi de muhtemelen ders kitaplarında bundan sonra Korona’dan önce Korona’dan sonra diye yeniden yazılacak.
**
Küresel ekonomide özellikle Türkiye’de nasıl bir değişime neden olacağına dair şöyle yorumlar yapılıyor;
1- Türkiye için en önemli ekonomik gösterge olan dış ticaret açığı petrol ve diğer emtia’ların fiyat düşüşü ile pozitif etkilenecektir. Bu oluşan tasarruf nasıl kullanılacağı çok kritik.
2- Uzaktan çalışma test ediliyor. Bu ihtiyaçla oluşacak sistem geliştirmeleriyle maliyetin büyük oranda düştüğü; uzaktan çalışma ileride hızlanarak yayılacak.
3- Tüketim azalıyor. Bu da hiç yapamadığımız tasarrufu getirecek. Tabii çok sayıda işletme batacak.
4- Herkes düşünmek için fırsat buluyor. Bunu iyi değerlendirenler gelecek dönemde daha fazla fırsata sahip. Bir de düşünmek yerine yarın öleceğini sanıp, ahlayan vahlayanlar var.
5- Hiçbir e ticaret işlemi yapmamış insanlar e-ticaretle tanıştı. E-ticaret büyümesi hızlanacak. Tabii zaten büyük zarar gören mağazalar daha da kötü etkilenecek.
6- Corona sonrası hızlı büyüme ihtiyacı olan işlerde freelancer (serbest) çalıştırma ihtiyacı olacaktır.
7- Tüm dünyada düşen faiz ve oluşan likidite de bizim işimize yarayacaktır.
8- IMF’in de vereceği yardımlardan payımızı alacağız.
9- Kısa sürede üretim ve Avrupa’ya yakınlığımız sayesinde tekstil sektörünün büyüme ihtimali var.
Tabii bunların hepsi için yukarıda bahsettiğim tasarrufun devlet teşvikine dönüşmesi gerekli, çünkü her işletme kötü yaralar alıyor.
Biri de Suriyeli bir çocuğun son nefesini verirken işaret parmağını kaldırıp “Hepinizi Allah’a şikâyet edeceğim” sözü ile birlikte Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatmış.
Sözleşmede, “Çocukların hepimize ait olduğuna” vurgu yapılır.
Yani hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın hangi etnik ya da kültürel yapıya sahip olursa olsun çocukların haklarını korumak, onların güvenliğini sağlamak biz büyüklerin sorumluluğu altındadır.
Eğer çocuklar yaşamlarını parçalanan ceset görüntüleri arasında geçirmek zorunda kalıyorlarsa, bunun vebali hepimizindir.”
Neden hatırlattığını hepimiz anlıyoruz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.