Dünyanın her yerine her türlü ürünün satıldığı ve alındığı bir dönemde salgının herkesi eve hapsetmesi lojistiğin geleceğin sektörü ve mesleği olacağını gösterdi.
Salgın günlerinde herkes hayatını eve sığdırırken, lojistikçiler gıdadan sağlık malzemelerine kadar birçok ürünü taşıyarak karantina günlerinin gizli kahramanları oldular.
**
Yeni koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle hayatımızda birçok şey değişti ve dönüştü.
İşimizi, okulumuzu, hayatımızı evde sığdırsak da sağlık, güvenlik ve lojistik hizmetleri devam etti.
Yurt içinde ve yurt dışında taşımacılık ve lojistik hizmetleri verenler, salgın döneminde sokağa çıkma yasağından muaf tutuldular.
Hükümetler tarafından da ‘temel hizmetler’ içinde değerlendirilen lojistik hizmetleri, her ne koşul altında olursa olsun dünyada ve Türkiye’de kesintisiz sürdü.
Özellikle gıda ürünlerinin ve maske, siperlik vb. kişisel korunma ekipmanlarının dağıtımında kritik rol oynayan lojistik sektörü salgın döneminde en yoğun mesai harcayan sektör oldu.
İnsanların daha fazla evde kaldığı salgın döneminde e-ticarette de artış gözlemlendi ve bu da yeni iş modellerinin doğmasını tetikledi.
**
“Lojistik öyle bir meslek ki; dün vardı, bugün var ve gelecekte de var olacak. Gelişecek, değişecek, dönüşecek ancak hep bir şekilde var olmaya devam edecek. Lojistik; iyi günde, kötü günde, hastalıkta, sağlıkta her daim tüm insanların gereksinimlerini karşılamak üzere çalışan, dinamik bir sektör olarak büyümeye devam edecek. Böyle bir sektörün içerisinde yer almak geleceğe yatırım değil midir?”
Beykoz Üniversitesi Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ezgi Uzel Aydınocak’ın söyledikleri bu sözler, meslek seçiminde kararsız kalan, mezun olduğunda kolay iş bulmak isteyen, bu alanda yetenekli olduğunu düşünen, maddi ve manevi alanda doyum sağlayabileceğine inanan gençlere fikir verebilir!
Türkiye, taşımacılık sektöründeki yaklaşık 18 milyar dolar cirosuyla dünyada ilk 20 ülke arasında yer alıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi haklı bir şekilde diyor ki; Dünyanın en iyi ürününü de yapsanız eğer profesyonel bir servis ağınız yoksa ürününüzü satamazsınız.
Zaten hali hazırda Türk Ticaret Merkezleri (TTM) ürünlerin tanıtılması, depolanması, lojistik ve finansal olarak hizmet vermek ve pazara girişlerini kolaylaştırmak için 7 ülkede faaliyet gösteriyor.
TTM’ler ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Rusya, Kenya, BAE’de konumlanmış durumda.
En son Dubai’de Ticaret Bakanlığı desteğiyle mobilya sektörüne yönelik bir TTM kuruldu.
**
ABD ve Çin gibi ülkelerin ekonomilerini desteklemek için aldığı korumacılık önlemlerinin salgınla birlikte daha da artış gösterdiği bu dönemde lojistik sektöründe her yaşanan gelişme ihracatçıların ve hedef ülkelerle ikili ticaretin lehine olacak.
Bu süreçte neye ihtiyacımız var?
Türkiye’nin dünya geneline hizmet sunan bir e-ticaret merkezi haline gelmesi yolundaki süreci hızlandıracak lojistik merkezlerine ve e-ticarette iş birliklerine. Bunun için ne yapılmalı?
Yeni nesil ticaret köprüleri oluşturulmalı.
Ticaret Bakanlığı İhracatçı Birlikleri ve lojistik sektörüyle bir araya gelmeli, hedef pazarlara erişimi kolaylaştıracak, var olan pazarların büyümesini sağlayacak lojistik merkezleri bir an önce hayata geçirilmeli.
Lojstik merkezleri bize ne tür kazanç getirecek?
Tedarik üsleri, e-ihracatta hızlı teslimat ve iade maliyetlerinin azaltılmasında büyük rol oynayacak.
**
Eskiden müşteri çok, mal azdı o yüzden alıcı satıcının ayağına giderdi.
Şimdi mal çok hem de aşırı çok, alıcı ise az ve gelir bozukluğuyla da gittikçe azalıyor.
Artık satıcı müşterinin ayağına gitmek ve alıcının gelir durumuna göre mal üretmek zorunda.
Devir, ürünü müşteriye en kolay ve en hızlı ulaştırma devri.
Bunun yolu da bugün e-ticaretten ve lojistik sektöründen geçiyor.
**
Dijital teknoloji, ticaret modellerini çok hızlı değiştiriyor değiştirmeli de.
Çünkü değişim kaçınılmazdır.
Normal olan değişime ayak uydurmaktır.
Ancak pergelin diğer ayağı hiç değişmemelidir; O da dürüstlüktür…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.