Üretilecek bir gençlik aşısı ile yaşlanma durdurulabilir mi

04:0012/01/2022, Çarşamba
G: 12/01/2022, Çarşamba
Yaşar Süngü

Covid-19 salgını ile bir kez daha anladık ki bundan sonra küreselleşen dünyada gelişen en stratejik alan sağlık sektörü ve sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan gıda güvenliği olacak.Küresel sermayede pastada aslan payını sağlık ve gıda alanına yatırım yapan şirketler alacak.İnsanoğlu bir yandan sağlıklı beslenerek ömrünü uzatmaya çalışırken diğer yandan da sağlık alanında gelişen teknolojiyle yaşlanmayı durdurmanın, ölümü geciktirmenin yollarını araştıracak.Belki bulunacak bir gençlik aşısı ile

Covid-19 salgını ile bir kez daha anladık ki bundan sonra küreselleşen dünyada gelişen en stratejik alan sağlık sektörü ve sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olan gıda güvenliği olacak.

Küresel sermayede pastada aslan payını sağlık ve gıda alanına yatırım yapan şirketler alacak.

İnsanoğlu bir yandan sağlıklı beslenerek ömrünü uzatmaya çalışırken diğer yandan da sağlık alanında gelişen teknolojiyle yaşlanmayı durdurmanın, ölümü geciktirmenin yollarını araştıracak.

Belki bulunacak bir gençlik aşısı ile yaşlanma durdurulacak, insanlar tarih kitaplarında okuduğumuz gibi bin yıl yaşayabilecek?

Nereden biliyoruz?

Sağlık alanında son 10 yılda yapılan araştırmalardan.

Ümit var mı?

Araştırma sonuçları uzun yaşamak isteyenleri sevindirici türden;

**

Neler yapılmış bakalım;

Hücreleri yeniden programlama:

2016 yılında 22 bilim insanı Kaliforniya’daki Salk Biyolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde yaşlanmakta olan farelerin hücrelerini uyarılmış pluripotent kök hücreler kullanarak yeniden programladı.

Yetişkin hücrelerden üretilen kök hücreler, deri hücrelerinin embriyonik duruma yeniden dönmelerini sağladı.

Araştırmanın sonucu, hücreleri yeniden programlanan farelerin kontrol grubundakilere oranla yüzde 30 daha fazla yaşadığını ortaya koydu.

**

Yaşlanan hücreleri yeniden gençleştirmek:

Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, hücrelerdeki mitokondriyi onarmak için bir yöntem geliştirdi. Mitokondrideki mutant mtDNA oluşumunun hücrelerin yaşlanmasına ve ölmesine neden olduğunu belirten bilim insanları, hücrelerin kendi kendini yeme özelliklerini mtDNA’ların hedef alınması için kullanmayı başardı.

**

Yaşlı hücrelerde yitip giden bir yeteneği geri getirmek: Hücre bölünmesi:

2017 yılında Exeter ve Brighton Üniversiteleri tarafından yayınlanan bir araştırma, tersine yaşlanma teknolojisi için büyük bir adım atılmasını sağladı. Daha önce hücrelerdeki uç birleştirmenin hücre yaşlandıkça inaktif olduğunu belirten bir araştırmayı temel alan bu çalışma, ters analogların yardımıyla yaşlı hücrelerde uç birleştirmenin yeniden etkinleştirilebileceğini gösterdi.

Yani yaşlı hücreler de genç hücreler gibi bölünmeye devam edebilecekti.

**

Yaşlanmayı tersine çevirmek:

Kasım 2020’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada biyolojik yaşlanmada temel rol oynayan gizemli bir gen keşfedilmişti.

Bilim insanlarının takdir toplayan başarısı, biyolojik yaşlanmayı önemli ölçüde yavaşlatıp tersine çevirmemizi sağlayacak bir yöntemi sunuyor.

**

2018’de 33 bilim insanının Mayo Clinic’de fareler üzerinde yaptıkları araştırma Nature Medicine’de yayınlandı. Fareler üzerinde yapılan araştırmada farelere dasatinib ve quercetin tedavileri uygulandı. Elde edilen sonuçlarda tedavi gören farelerin diğer farelere göre yüzde 36 daha uzun yaşadıkları gözler önüne serildi.



Virginia Üniversitesi’nde Mayıs 2018’de yayınlanan bir araştırma, yaşlanmanın beraberinde getirdiği birçok etkinin hücrelerdeki kırışmadan kaynaklandığını ortaya koydu.

Buna göre hücre kırıştıkça DNA, olması gerektiği gibi çalışamıyordu. Araştırmaya göre kırışmış hücreler, lamin ismi verilen hücreleri yumuşatacak bir proteinle yumuşatılabilirdi. Böylece hücreler, yeniden genç hücreler gibi görev yapacaklardı.

**

Ocak 2018’de Cell Reports’ta yayınlanan Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırmasına göre bilim insanları, çalışmalarında genç farelerin kanlarını yaşlı farelere verdi ve sonuç olarak yaşlı farenin beyninde nöron ve kök hücre üretimi uyarıldı. Çalışmadan elde edilen sonuçların ardından klinik denemeler de başlatıldı.

**

Washington Üniversitesi’nden 81 bilim insanı tarafından yapılan ve 10 yıl süren araştırması 2015 yılında Cell Metabolism dergisinde yayınlandı.

Bilim insanları, bu araştırmada 238 gen tespit etmiş ve bu genlerin ortadan kaldırılması sonucunda hayatın yüzde 60 oranında uzayabileceğini ortaya koymuşlar.

**

Yaratıcı, evrenin işleyişini doğum ve ölüm üzerine kurmuş.

Her canlı varlık ölümü tadacak.

Ve biz geliştirdiğimiz teknolojiyle ölümü öldüremesek de sağlıklı ve uzun yaşamayı sağlayabiliriz.

Haaa uzun yaşamak istiyor muyuz?

O daha derin ve özel bir alan.

Ne diyordu Şeyh Galip; İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.

#Covid-19
#Kaliforniya Üniversitesi
#Mayo Clinic