İnsan haricinde dünyada yaşayan hiçbir canlı acele etmez; tohumlar toprağı delip güneşe doğru çıkmak için suyu ve ışığı, çiçekler güneşi ve yağmuru, vahşi dediğimiz hayvanlar aç kaldıklarında yemek için gözüne kestirdikleri canlının zayıf anını bekler.
Yeryüzünde sabretmesini bilmeyen, aceleci, çabuk sonuç almak isteyen tek bir tohum, bir çiçek, meyve, ağaç ya da bir hayvan göremezsiniz.
Bu anahtarı kullanmadan her şeye sahip olmak isteyen tek canlı da biziz.
Ne diyordu bitki bilimcimiz; “Tohumlar beklemeyi bilir. Çoğu tohum büyümeye başlamadan önce en azından bir yıl boyunca bekler; bir kiraz çekirdeği yüzyıl hiç sorun yaşamadan bekleyebilir.
Tohum beklemede kaldığı sürece canlıdır.”
**
Bir tohum toprağa tutunduğunda öncelikleri değişir ve tüm enerjisini yukarı doğru uzamaya kaydırır.
Enerji rezervleri tükenmek üzeredir ve kendini hayatta tutan sürece yakıt sağlamak için can havliyle güneş ışığına ulaşıp faydalanmaya çalışır.”
**
“Dünya üzerindeki tüm yapraklar-insanlığın dayanak noktasını oluşturan-tek bir iş için tasarlanmış basit bir makinenin milyarlarca farklı versiyonunu temsil eder.
Bitkiler kâinatta canlı olmayan inorganik maddelerden şeker üretebilen tek varlıklardır.
Şu ana kadar yediğimiz şekerin tamamı bir yaprağın içinde üretilmiştir.
Zor durumda kaldığınızda karaciğeriniz proteinden veya yağdan glikoz üretebilir ama bunun için kullanılan protein veya yağ da ilk olarak başka bir hayvanın tükettiği bitki şekeriyle üretilmiştir.
Şu anda beyninizdeki snapsların içinde oluşan düşüncelerinizin yakıtı yapraklar tarafından üretilmiştir.”
**
Beklemesini bilenler arasında en ilginç bitkilerden biri çölde yaşayabilen kaktüstür;
“Cholla kaktüsünün dikenleri bir olta iğnesi gibi kanca şeklinde, sivri ve bir kaplumbağanın derisini delebilecek kadar serttir.
Kaktüslerin gövdesi için az da olsa gölge sağlar ve çiyin yoğuşması için bir yüzey oluşturur. Bu dikenler aslında kaktüsün yapraklarıdır.
Bu dikenler kaktüsün kilometrelerce uzunluğundaki çölde yenecek tek bitki olarak kuru bir yerde uzun süre yaşayabilmesini sağlar.
Tüm saplar aynı işlevi görür; Balyalar halinde dizilmiş birbirine bağlı bir demet pipet, köklerin topraktan çektiği suyu yukarı, yapraklardaki şekerli suyu se aşağı doğru taşıyan mikroskobik borular olarak iş görür.”
**
“Dünya üzerinde yaşayan her tür-tek hücreli mikroplardan dinozorlara, papatyalara, ağaçlara hatta insanlara kadar- varlığını sürdürmek için aynı beş şeyi başarmalıdır: Büyümeli, üremeli, yeniden yapılanmalı, kaynak depolamalı ve kendini savunmalıdır.”
**
Bitkileri incelemek amacıyla laboratuvar kurmak için paraya ihtiyacı olan bitki bilimci geçici olarak çalıştığı sağlık kuruluşundan insanlar için bir hayat felsefesi çıkarmış;
Eğer hasta değilseniz, çenenizi kapalı tutup insanlara yardımcı olmaya çalışırsınız.
Bunun hala geçerli geçerli bir dünya görüşü olduğunu düşünüyorum.
**
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.