Uluslararası sermayenin oyun sektörüne yaptığı yatırımların 1 yılda 20 kat artması Türkiye’deki genç girişimcilerin başarısının rakamlarla ifadesi.
2020 yılında sanal dünyada 10 tane oyun girişimi yatırım alırken bu sayının 2021 yılında 54’e yükselmesi Türk girişimcilerin bu alanda ne kadar başarılı olduklarını gösteriyor.
Dijital oyun sektörünün 2021 yılında Türkiye’nin en çok yatırım alan sektörüne dönüşmesinin altında da oyun kuran, tasarlayan bu genç girişimciler var.
Girişimci gençlik sadece oyun sektörüyle sınırlı değil.
Oyun sektörünün ardından, yatırım almada geçen yıl 46 girişimle yapay zeka alanı 2. sırada.
Yine yatırım alma konusunda 39 girişimle veri & analitik alanı üçüncü olurken, finans alanı 34 girişimle kendine 4. sırada yer bulmuş.
Game Factory ve Startup Centrum’un raporunda yer alan rakamlar bunlar.
**
2020 yılında Türk oyun sektörüne yapılan yatırımlar 13,1 milyon dolardı. 2021 yılında yani geçtiğimiz yıl rakam 266 milyon dolara yükselmiş.
Yani yatırımlardaki artış 1 yılda yaklaşık 20 kat.
Türkiye girişim ekosistemi 2021 yılında toplam 1,1 milyar dolar yatırım almış.
Girişim dünyasındaki toplam yatırımın yaklaşık her 4 dolarından 1’i oyun sektörüne yapılmış.
Türk oyun sektörü, 2021 yılında her 7 günde 1 yatırım alarak en çok sayıda yatırım alan sektör olmuş.
2022’de bu alana yapılan yatırımların 400 milyon doların üstüne çıkması bekleniyor.
**
Sektörle ilgili ayrıntılı rakamları oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin CEO’su Efe Küçük’ten öğrenelim.
Geçtiğimiz yıl 54 tane oyun girişimine yatırım yapıldı. Bu 54 girişimin 48 tanesi oyun stüdyosu ve bu 48 oyun stüdyosunun 40 tanesi mobil oyun odaklı.
Yatırım alan Türk oyun girişimcilerinin yaş ortalaması 22,8.
Liseli girişimcilerin kurduğu DotFour Games, Spike Games gibi birçok liseli ve üniversiteli genç geçtiğimiz yıl içerisinde yatırım almayı başardı.
Yatırım alan girişimlerin ekiplerinde ise ortalama 4,3 kişi bulunuyor.
İş gücü bakımından dünyanın en nitelikli ülkelerinden biriyiz.
Türk oyun sektörü özellikle mobil ve blockchain teknolojileri alanında dünyadaki ilgi çekici noktalardan biri olmaya devam edecek.
**
Girişimcilik alanında genç girişimcilerle yatırımcıları buluşturan kurumlardan biri de İstanbul Ticaret Odası.
Üretime ve topluma fayda sağlayan yenilikçi ve inovatif fikirlerin hayata geçirilmesi için İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinin 4.5 yıllık süreçteki toplam değerleme miktarı, 1milyar lirayı aştı.
2020 yılında BTM bünyesinde 21 yatırım için toplam 204 milyon 60 bin lira değerleme üzerinden yatırım yapılırken, 2021 yılının ilk 11 ayında 14 BTM girişimi 330 milyon 472 bin lira değerleme üzerinden yatırım almayı başardı.
Kurulduğu 2017 yılından bugüne 70 katına yakın değerleme ile yatırım yapıldı.
Bu süreçte BTM girişimcilerinden 43 yatırım haberi geldi.
BTM girişimlerine yapılan yatırım tutarı yaklaşık 125 milyon lira oldu.
Pandemi sürecinin hemen öncesinde Doha’da düzenlenen World IncubationSummit’te “Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Merkezi” seçilen BTM, bu zamana kadar 5 bine yakın girişimciye destek sağladı.
İTO’nun 2010 yılında kurduğu Teknopark İstanbul’un 10 yılda geldiği nokta da gelecek açısında oldukça ümit verici.
2021 yılı sonu itibarıyla 405 faal firması, 270 Ar-Ge firması, 119 kuluçka firması, 7 bin 613 personeli, 2 bin 605 projesi, 78’i uluslararası olmak üzere 214 patent sayısıyla Türkiye’nin lider teknoparkı.
**
Dijital çağda “Metaverse” denilen sanal evrenin kurulduğu, alışverişin, ticaretin internet ortamına taşındığı, sanal ofislerin gerçek ofislerin yerine geçtiği, bir zaman diliminde ülkeler ve uluslararası sermaye için genç nüfus çok daha önemli hale geldi.
Bugün her genç, işlenmesi gereken en değerli madendir.
Neden?
Çünkü hayal kuranlar gençler.
Ve geleceği de bu gençler şekillendirecek.
Gelecek kaygısı yüzünden hayatına kasteden, çalışmak için gözünü ABD ve Avrupa’ya çeviren gençliğe yeni bir bakış aşısı kazandırmak hem devletin hem de özel sektörün milli görevidir.
Önümüzdeki yılların güçlü devletleri ve güçlü şirketleri gençlerin hayallerine para yatıranlar olacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.