Finans kuruluşlarının kültür ve sanata olan destekleri geleneğe dönüştü.
Birçok banka ve faizsiz finans kuruluşlarının kültür ve sanat alanına ciddi destekler verdiğini görmek memnuniyet verici.
1945 yılından beri yayıncılık yapan Yapı Kredi Bankası’nın 4 binin üzerinde kitabı var.
1956 yılında yayın hayatına giren Türkiye İş Bankası, Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi, Modern Klasikler Dizisi, Çocuk ve Gençlik, Araştırma ve İnceleme alanlarında yayımladığı kitaplarıyla güçlü bir portföye sahip.
2004 yılından bu yana bu alanda yer alan Denizbank’ın kültür yayıncılığı da oldukça zengin.
2018 yılında faaliyete geçen Vakıfbank da yayınladığı klasik eserlerle kültür hayatına ciddi katkı sağlıyor.
Albaraka Türk’ün de kültür ve sanat alanında hem yayın olarak hem de Türk İslam sanatına yaptığı katkıları biliyoruz.
Hepsinin de hedefi kâr amacı gütmeyen bir yayınevi olmak ve prestij yayınlarla Türkiye kültür hayatına katkıda bulunmak.
**
Bu gelenek içerisinde kültür ve sanata destek veren kurumların arasında yer alan Kuveyt Türk, gelecek nesillere kaynak eserler bırakmak amacıyla ‘Sanatın ve Sanatkârın İzinde’ kitabını sanatseverlerin beğenisine sundu.
Kadim geleneğimizin günümüzdeki temsilcileri arasında yer alan sanatkârların maharetlerine ve birikimlerine ışık tutan kitap, 30 farklı sanat ve zanaat dalını detaylı şekilde ele alıp ustaları ve eserlerini sayfalarında misafir ediyor.
Kitabın temelini, Kuveyt Türk Özel Bankacılık kültür-sanat portalında yayınlanan Araştırmacı-yazar İbrahim Ethem Gören’in sanatkâr ve zanaatkârla bugüne kadar yaptığı 240’ın üzerindeki mülakat ve yazıları oluşturuyor.
Eser 408 sayfayla oldukça hacimli bir kitap.
**
Sanat ne demek zanaat ne demek önce onu hatırlayalım; Sanat ve zanaat ikisi de el becerisi ve özel yetenek ister. Sanat yapıtının benzeri yoktur, biriciktir; zanaat eserinin pek çok benzeri vardır.
Zanaatkâr aynı ürünü birçok kez tekrarlar, sanatkâr ise her defasında özgün bir eser ortaya koymaya çalışır.
Sanatçı yeteneğiyle doğar, zanaatçı bu becerisini sonradan kazanır.
**
Eserin “Dünden Bugüne İki Usta” bölümünde, tezyîni sanatlara büyük hizmetleri geçen müzehhibe Fatma Rikkat Kunt Hanımefendi ile hat sanatının beyefendi şahsiyeti Prof. Dr. Ali Alparslan’ın örnek sanat, estetik ve çalışma hayatlarına ayna tutuluyor.
“Bugünden Yarına İki Usta” bölümünde ise hat sanatının mektepli ve alaylı ustası, hocaların hocası Dr. Hüseyin Gündüz ile katı’, ebru ve tezhip sanatlarımızı yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da en iyi bir şekilde temsil eden Ahmet Çoktan’ın sanat dünyalarına nazar ediliyor.
**
Eserin ana eksenini oluşturan bölümde sanatkârların sanat anlayışları, alın terleri, ustalıkları ve eserlerinden örnekler yer alıyor.
İsimlerini tek tek sayalım ki emeğe saygısızlık olmasın;
Hüsn-i Hat (Mahmut Şahin), Tezhip (Faruk Taşkale), Minyatür (Gülçin Anmaç), Ebru (Alparslan Babaoğlu), Cilt (Gürcan Mavili), Katı’ (Ersin Yıldızhan), Kalemişi (Semih İrteş), Dinî Türk Mûsikîsi (Ahmet Hakkı Turabi), Çini (Ayşe Özkan), Seramik (Meryem Uguz Kaplan), Tesbih (Eymen Gürtan), Naht (Mesut Dikel), Ahşap Oyma (Bekir Uslu), Kündekârî (Şehmuz Okur), Sedef Kakma (Sinan Çiftci), Bakır Kakma (Ebubekir İnan), Mücevher Tasarımı ve Tezyinatı (Uğur Karataş), Vitray (Mustafa Topaloğlu), Sıcak Cam Sanatı (Etem Geyik), Cam Süsleme (Rengin Alkın), Dival işi / Maraş işi (İlkay Dilibağlı), Tel Kırma/Bartın işi (Meral Döngel), Bosna Kilim Sanatı (Amila Smajovic´), Yazmacılık (Didem Öz), Keçecilik/Tepme Keçecilik (Emel Oğuz), Bastonculuk (Refa Gökbulak), Kaligrafi (Bünyamin Kınacı), Geleneksel İpek Dokumacılığı (Yılmaz Büyükaşık), Kitre Bebek Sanatı (Naciye Aksakaloğlu) ve Yaprak Oyma (İsmail Erdem).
**
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Taşkale, Dr. Seyfettin Kurt, genel koordinatör Dr. Bekir Cantemir, editör Sibel Cantemir, tasarımcı Yüksel Yücel, kaligraf Bünyamin Kınacı, fotoğraf sanatkârı Ahmet Bilal Arslan ve Dr. Ebubekir İnan gibi önemli isimlerin de katkıda bulunduğu Sanatın ve Sanatkârın İzinde adlı eser, kitap olarak yayın dünyasında yerini aldı. Eser, Kuveyt Türk web sitesinde e-kitap olarak da tüm okurların istifadesine sunuldu.
Sanata ve sanatçıya destek konusunda emeği geçenlerin hepsine teşekkürler.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.