Ulaşım ve iletişim sektöründeki hızlı gelişmelerle birlikte küresel köye dönüşen dünyamızda güvenilir gıdaya, sürdürülebilir üretime, akıllı lojistik sistemlerine ve etkin tarım uygulamalarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor.
Bunu için de sürekli yeni teknolojik ürünler geliştirilecek.
2021 yılında özellikle Avrupa’da bu alana yapılan yatırımlar toplam pazarın yüzde 20’sini aştı.
Yani gelecekte beslenme ihtiyacını karşılamak için alışverişe çıkıldığında bakkala, manava, kasaba, markete semt pazarına gidilmeyecek.
En yakın eczaneden bütün ihtiyaçlarını ufak bir torbayla alınabilecek.
Covid 19 salgını ile e-ticaret her sektörde olduğu gibi gıda tedarik zincirindeki yenilikleri beraberinde getirdi. E-ticaret sayesinde markalar müşteri deneyimini geliştirmek ve satışları iyileştirmek için çok kanallı dağıtıma odaklanacak.
Gıda ürünlerinin kalitesi ve güvenliği önemli bir endişe kaynağı olacak. Bu nedenle gıda güvenliği ve şeffaflığı gün geçtikçe önem kazanacak.
Bunlar temel diyetler ile sınırlı olmayıp, şeker ve glutensiz beslenme, vegan beslenme, temiz etiketli gıda ürünleri gibi kişisel tercihleri de içinde barındıracak.
Sorunsuz operasyon yönetimi ve gelişmiş müşteri deneyiminden elde edilen verilerden faydalanılacak.
Büyük veri analitiği, yapay zeka ve gerçek zamanlı izleme gibi çeşitli teknolojiler geliştirilecek.
Gıda girişimcileri ve büyük şirketler çevresel ayak izini en aza indirmek ve maliyetlerden tasarruf etmek için gıda israfını azaltmaya odaklanacak.
Gıda üretimi sırasında verimliliği, tutarlılığı ve ölçeği geliştirmek için tüm değer zincirine robotik teknoloji dahil edilmeye başlandı. Bu noktada gıda işleme robotları ve drone’lar hızlı ve uygun maliyetli gıda etiketleme ve izleme sağlayacak.
Kişiselleştirilmiş diyet ve alternatif protein bazlı yemeklerin yanı sıra hassas ve tekrarlanabilir beslenme imkanları sağlayan 3 boyutlu gıda yazıcıları çok gelişecek.
Girişimciler daha kısa, daha sürdürülebilir ve esnek bir tedarik zinciri oluşturmak, çiftliği daha akıllı hale getirmek, geleceğin çiftliğini ve ürünlerini ortaya çıkarmak için iç mekân çiftçiliği önemli hale gelecek.
Gıdaların hasardan korunmasını sağlayacak nakliyat yöntemine, online alışverişteki taze ve sağlıklı gıdaya erişime ve gıdaların taşınmasında savrulmasını önleyecek sürdürülebilir paketleme malzemelerine olan talep artacak.
**
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.