Fikir üreten gençler, küresel iş dünyasının gözdeleri

04:0028/07/2021, Çarşamba
G: 28/07/2021, Çarşamba
Yaşar Süngü

Acımasız rekabetle ayakta duran küreselleşen ekonominin büyük aktörleri yüksek kazançlarını devam ettirebilmek için yeni fikir ve projelere ihtiyaçları var.Yeni fikir ve projelerin kaynağı da gençler.Oysa gençlik, farkında olmadığımız, farkında olmadığımız için de zamanında yeterince değerlendiremediğimiz ve çok kolay harcadığımız en büyük sermayemiz.Şimdi bu sermaye küresel ekonomik sistemin yaşaması için daha değerli hale geldi.Bu yüzden uzun süredir küresel iş dünyasının gözdeleri, bilgi ve yeteneklerini,

Acımasız rekabetle ayakta duran küreselleşen ekonominin büyük aktörleri yüksek kazançlarını devam ettirebilmek için yeni fikir ve projelere ihtiyaçları var.

Yeni fikir ve projelerin kaynağı da gençler.

Oysa gençlik, farkında olmadığımız, farkında olmadığımız için de zamanında yeterince değerlendiremediğimiz ve çok kolay harcadığımız en büyük sermayemiz.

Şimdi bu sermaye küresel ekonomik sistemin yaşaması için daha değerli hale geldi.

Bu yüzden uzun süredir küresel iş dünyasının gözdeleri, bilgi ve yeteneklerini, pozitif enerjilerini kullanarak çağa uygun, ticarete dönüştürülebilir proje üretebilen gençler.

***

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi onlarca kurum ve sivil toplum örgütleri çeşitli organizasyonlarla gençleri proje üretmeye teşvik ediyorlar ve parasal destek sağlıyorlar.

Türkiye’nin sahip olduğu yetkinlik potansiyelini ortaya çıkarmak ve ekonomik büyümede kilit rol oynayan dijital dönüşümü desteklemek iş dünyasının hem görevi hem de ihtiyacı.

Büyük sermaye sanki bu işin önemini daha iyi kavramış gözüküyor.

Mesela TÜSİAD, bu kapsamda ürettiği “İşim Gücüm Geleceğim” projesi ile iş dünyasının, dijital teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağına erişim ihtiyacını hissetmiş ve projeyi, bilişim sektörünün önemli firmalarının katkılarıyla hayata geçirmiş.

Genç profesyonellere
web sitesinden başta yapay zeka ve veri analitiği olmak üzere, geleceğin teknoloji alanlarına dair ücretsiz eğitim alabilme imkanı sağlamış. İlk yılda on bin kişinin eğitim alması planlanıyor. Nihai hedef; dört yılda yüz bin kişi.

Bunlardan ayrı bir de Girişimcilik Programı projeleri var.

Projenin amacı üniversite öğrencileri arasında yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği olanları hem parasal yönden desteklemek hem de projelerinden yararlanmak.

Bu kapsamda projeye destek veren iş insanları ile üç ay boyunca çalışan on iki yarı finalist ekip Temmuz ayında jüri karşısına çıktı.

Etkinlikte seçilen beş finalist ekip; 20’şer bin Türk Lirası nakit desteği ve aralarında toplu eposta, bulut sunucu ve çok kanallı müşteri hizmetleri servislerinden oluşan teknoloji destek paketini almaya hak kazandı.

BASF Türkiye’nin ana sponsor, IBM’in eğitim destekçisi, Mazars Denge’nin altın sponsor, Allianz Türkiye, Eczacıbaşı Holding, Ege Palas, UBS AG, ÜNLÜ & Co ve Zorlu Holding’in ise gümüş sponsor olarak desteklediği programın 2021 dönemi finalistleri şunlar oldu:

***

BIOTICO, doğayı kirleten organik atıkları hammadde olarak kullanarak, ithal edilen yüksek maliyetli endüstriyel enzimleri geliştirdiği biyoteknoloji sayesinde yerli ve ucuz şekilde üretir.

Rehberi: Yeşim Sümerkan Toraman, UBS AG Türkiye Temsilcisi

ConFarm, sürdürülebilir bir dünya için tarım sektörüne inovatif bir soluk getirerek evinizden beton meydanlara kadar her yere kurabileceğiniz topraksız tarım teknolojileri geliştirir.

Rehberi: Levent Akgerman, AKG Grubu Başkan Vekili

Epoka, mobilya satıcılarına oda fotoğraflarındaki mobilyaların değişmesini ve yenilerinin eklenmesini mümkün kılacak bir yapay zeka teknolojisi sunar.

Rehberi: İrem Atay, Green Chemicals Satış ve Pazarlama GMY

Marna, denizlerdeki plastik kirliliğinin azaltılması için biyo-bozunur yerli doğal ham maddeler kullanarak balıkçılık ve su ürünleri üretiminde kullanılan ağ ve halatları üretir.

Rehberi: Tamer Saka, TKYD Yönetim Kurulu Başkanı

Quakecom deprem anında saha çalışmasına gerek kalmadan enkazdaki kişileri belirler ve afet koordinasyon merkezine anlık olarak ileterek arama kurtarma ekiplerinin ilk 72 saatte etkili çalışmasını sağlar.

Rehberi: Selin Açık, Ege Palas İcra Kurulu Başkanı

7 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek 2021 Dönemi final töreninde, seçilecek ekip/ekiplere ödül olarak toplamda 100.000 TL finansman sağlanacak.

***

Üretilen projeler bu gençlikte iş var dedirtecek türden.

Sosyal medyada boş yapan gençlik istemiyorsak, onları üreten gençlere dönüştürmenin yollarını cazip kılmak ve sayılarını artırmak şart.

Tabiat boşluk kabul etmez, sistem böyle kurulmuş.

İhtiyarlar, “Boş kalan gençleri şeytan yoldan çıkarır.” derlerdi.

“Bir iş bitince hemen başka bir işe yönel” ilahi uyarısı da hepimiz için değil mi?

#Proje
#Gençlik
#Küresel
#İş dünyası